10.9.13

Ciasto owsiankowe

Jako wielka fanka owsianki nie mogłam przejść obojętnie, gdy przepis na ciasto owsiane znalazłam TUTAJ.
 

 
Oczywiście, gdy przyszła mnie na nie ochota nie miałam w domu wszystkich wymaganych owoców. Dałam też znacznie mniej cukru.
Wyszło... zaskakująco.
To bardziej rodzaj owsianki na zimno, ale bardziej zwartej. Smakowało nam.
Warto dodać kwaśne owoce, żeby przełamać słodkość reszty.
 
Idealne dla fanów owsianki...


 
Ciasto owsiankowe
(na mniejszą tortownice)
- 1/4 szkl. cukru (ok. 50 g)
- 220g płatków owsianych (2 szkl. i trochę)
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szkl. mleka (500ml),
- jajko,
- 2 łyżki masła,
- kilka kawałków brzoskwiń z puszki,
- pół szkl. jeżyn
 
Masło rozpuścić, ostudzić.
Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać cukier, płatki i proszek.
Wymieszać mleko, jajko, roztopione masło.
W tortownicy ułożyć owoce, posypać suchymi składnikami i zalać mokrymi.
Piec przez 40 min. w temp. 175 st. C.
Wystudzić i trzymać w lodówce przed krojeniem.


11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe i nietypowe, no i warte wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciacho zdecydowanie dla mnie, owsiankomaniaczki ;) świetne! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. za to ja zostaje fanką tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka owsiane bardzo lubię więc takie ciacho na pewno by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje inaczej niż owsiane ciastka, ale warto sprawdzić :)

      Usuń
  5. Łatwe proste i smaczne? Wygląda spoko, ale pewno twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee... Miękkie jak owsianka. Znaczy nie aż tak lejące, ale nadal miękkie :P

      Usuń
    2. Oo, wygląda na twarde jak skała :D hyhy - albo hiehie tu pasuje ^^

      Usuń
    3. Jak by mogło być twarde skoro to prawie owsianka :P

      Usuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń