21.9.13

Prosty chleb pszenny

Kolejny prosty chleb do zrobienia na szybko.
 

 
Nie trzeba go zagniatać, wykonanie jest banalnie proste i szybkie.
Swój upiekłam w silikonowej formie keksówce  i taką formę polecam, żeby chleb miał ładny kształt.
 
Skórka jest chrupiąca, a miąższ delikatny - jeden z najlepszych chlebów.


 
Prosty chleb pszenny
(1 keksówka)
- 2 szkl. mąki pszennej (ok. 340g),
- szkl. ciepłej wody (250 ml),
- płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru
- op. suszonych drożdży (7g)
 
Mąkę, sól, cukier i drożdże wsypać do miski. Wlać wodę i zamieszać, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły (nie za długo).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 2 godz.).
Przełożyć do silikonowej formy (lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką zwykłej formy).
Odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 220-230 st. C, na spód włożyć naczynie z gorącą wodą. Chleb wstawić na środkowy poziom i piec przez 40 min.



8 komentarzy:

  1. Zrobię, jak boga kocham zrobię go jutro! A teraz idę spać, bo ślina leci.. wrr

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się wzięłam za pieczenie chleba. Właśnie sie zajadamy:). Twój wygląda bardzo apetycznie:) Taki ładnie wyrośnięty:). Pozdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Można użyć drożdży świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie próbowałam, bo nie mam do świeżych dostępu, ale drożdże, to drożdże - zawsze można ich używać zamiennie. Po prostu przy świeżych trzeba zrobić rozczyn.

      Usuń
  4. Spróbuję i ja zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam jest pyszny 😊polecam

    OdpowiedzUsuń