7.9.13

Drożdżówka topiona

Ciasto drożdżowe jest znane każdemu, najczęściej w standardowej postaci czyli to, gdzie po wyrobieniu zostawia się je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Poniższe jest inne i dlatego mnie zainteresowało.
 

 
Całkiem mnie zaskoczyło - prawie nie przypomina w smaku zwykłego drożdżowego ciasta. To jest bardzo zbite, wręcz gliniaste (ale nie jest zakalcem), bardzo syci. Długo pozostaje świeże, choć można by sądzić, że będzie na odwrót..
Nie potrzeba czasu na wyrastanie, bo wypłynie na powierzchnię wody już po kilkunastu minutach.
A do tego - inaczej niż w zwykłym drożdżowym - nie daje się do niego roztopionego masła, a masło w formie stałej.



Drożdżówka topiona
(1 keksówka)
- 500 g mąki (3 szkl.)
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 jajka,
- kostka masła (250g),
- łyżka mleka,
- pół szkl. cukru (ok. 100g),
- starta skórka ze sparzonej cytryny,
- garść rodzynek
 
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem, odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać miękkie masło. Wlać rozczyn z drożdży.
Dokładnie wyrobić.
Ciasto zawinąć w szmatkę (np. pieluchę tetrową) i włożyć do miski z zimną wodą. Gdy wypłynie na powierzchnie, lekko osuszyć, dodać cukier, rodzynki i skórkę. Jeszcze raz wyrobić.
Przełożyć do silikonowej keksówki (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka zwykłej keksówki).
Piec około 40 min. w temp. 180 st. C.
 
 


Wolicie zwyczajnie wyrastające ciasto drożdżowe czy takie z wody?

6 komentarzy:

  1. Ciekawe.... Nigdy o tym nie słyszałam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja coś tam mgliście kojarzę, że mama topiła drożdżowe, ale to chyba na rogaliki...
      W każdym razie warte spróbowania :)

      Usuń
    2. Ja również pierwsze słyszę..

      Tak sobie myślę - szkoda, że nie mieszkasz gdzieś blisko mnie, chętnie bym wpadała do Ciebie na herbatkę przy ciasteczku :D haha

      Usuń
    3. Fajnie by było :D

      Tylko... z zapowiedzią :D

      Usuń
  2. wygląda świetnie, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń