25.8.13

Proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, to jedna z moich kolejnych kulinarnych miłości (czy coś co ma cukier i nadaje się do jedzenia nią dla mnie nie jest?)
Najbardziej lubię ten element zaskoczenia u gości czy znajomych:
- "Co to za ciasto?
-Marchewkowe...
- No co Ty?"
 
Okazuje się, że wciąż sporo osób nie wierzy, że ciasto z marchewki istnieje, a co więcej... smakuje.
 
 

 
To jest stosunkowo proste i bardzo szybkie do zrobienia - żadnych kremów, polew i dodatkowych warstw.
Kwintesencja marchewkowego placka z mocną nutą cynamonu.


 
Proste ciasto marchewkowe
(standardowa prostokątna forma)
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. cukru (ok. 160g),
- 3 szkl. mąki (pół kg),
- 1 szkl. oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka cynamonu,
- 6 marchewek
 
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na białą masę.
Wciąż ucierając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wlać olej.
Łyżką wmieszać starta marchewkę.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 45-50 min. w temp. 180 st. C.


17 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam ciasta marchewkowe, jeszcze z takim icingiem na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęściara :D Ja unikam icingów :P

      Usuń
  2. Jedno z pyszniejszych ciast, które produkuje od jakiegoś czasu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam wolę takie ciasto z dużą ilością grubych orzechów a na górze gruba warstwa gorzkiej czekolady - to dopiero jest pycha! Mmmmm..

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam marchewkowe!
    to moja miłość od pierwszego zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tak chwalisz to muszę koniecznie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Jest szybsze niż to z kremem i banalnie proste :)

      Usuń
  6. a jaką formę używać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa, prostokątna forma do pieczenia ciast. Nie ta duża, która zajmuje cały piekarnik, tylko ta zwykła (nigdy nie pamiętam wymiarów)

      Usuń
  7. "jajka utrzec z cukrem na biala mase" w sensie nie ubić ani nic, poprostu dosc mocno wymieszac widelcem tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Utrzeć = ubijać mikserem lub pałką tak długo, aż jajka z cukrem staną się białe, a drobinki cukru przestaną być wyczuwalne.

      Usuń
  8. Dziś właśnie zrobiłam ! :)
    Jest pyszne choć brakuje pomiędzy takiego kremu :)
    Polalam na górę czekoladą :)
    Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  9. jaką mąkę najlepiej użyć do tego wypieku? :) mogę użyt typ 2000?

    OdpowiedzUsuń