Przepis na to ciasto krąży po internecie i chyba nie ma bloga na którym by jeszcze nie zawitał.
Trzymałam go długo w zeszycie, aż wreszcie wybieraliśmy się do rodziny i zrobiłam...
Hm... Szczerze mówiąc - po tylu zachwytach - myślałam, że ta pianka to będzie jakieś nie wiadomo co, a to tylko taki słodki ulepek - coś między ptasim mleczkiem, a kolorowymi piankami.
Oczywiście - nie zrozumcie mnie źle - ciasto jest pyszne: dwie kruche warstwy, a pomiędzy nimi kwaskowe owoce i słodka pianka.
Po prostu spodziewałam się czegoś więcej.
W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam znacząco ilość cukru. Do tego zamieniłam owoce na jeżyny. Wprowadziłam tez kilka innych zmian.
Użyłam standardowej blachy do ciasta i chyba była za duża, bo wyszło dość płaskie. Z drugiej strony - całkiem mi to odpowiada.
Podaję po moich modyfikacjach.
Kruche ciasto z owocami i pianką
(na standardową prostokątna formę)
Ciasto:
- 400g mąki pszennej (2 i pół szkl.)
- kostka masła (250g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cukru pudru,
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek,
- ok. 100g cukru (pół szkl.)
- 2 op. budyniu waniliowego (proszek),
- 100 ml oleju
Dodatkowo:
- do pół kg owoców (dałam mniej) - jeśli są zamrożone, nie rozmrażać
Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na dwie części - jedną nieznacznie mniejszą od drugiej.
Obie zawinąć w folię spożywczą i chłodzić (najlepiej w zamrażalniku)
Większą część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiekać około 15 min. w temp. 190 st. C.
Przestudzić.
Ubić białka na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier.
Powoli wsypać proszek budyniowy i cienką strużką wlewać olej (wciąż miksując).
Na podpieczony spód wyłożyć pianę, powciskać w nią owoce, zetrzeć resztę ciasta tarka o dużych oczkach).
Piec około 30-40 min. w temp. 190 st. C.
Czy i u Was już to ciasto było?
To prawda, ciasto znane, ale zawsze fajnie jak do grona zadowolonych dołącza kolejna osoba! Bardzo lubię to ciasto!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto ♥ ale daję 3 budynie bo dwa to jednak za mało :) No i lepiej wypada jak da się mix owoców np. maliny i jagody lub maliny z jeżynami :)
OdpowiedzUsuńUzależniona jestem od tego wypieku, szybkie i proste. Idealne na każdą okazję i za każdym razem robi furorę, choć to taki zwyklak ;)))
Smaczne bardzo, ale ja już go chyba nie powtórzę...
UsuńTaka jest siła rozczarowania - po tylu zachwytach liczyłam, że mi ta pianka tyłek rozerwie z radości, a tu taki zwykły smak... Pyszny, ale zwykły :D
Niet, nie dla mnie takie nic w sumie.. Mnie to nie zachwyca..
OdpowiedzUsuńI nie kusi Cię, żeby spróbować pianki wychwalanej na każdym blogu? Mnie kusiło :D
Usuńkruche ciasto z proszkiem do pieczenia - bez nadzieja...........
OdpowiedzUsuńChyba nigdy w życiu nie widziałam przepisu na kruche ciasto bez proszku. Zresztą nie robi mi to żadnej różnicy, bo proszek nie jest na tyle drogi, żeby trzeba było na nim oszczędzać...
UsuńA jeśli się już czepiamy, drogi Anonimie, to "beznadzieja" jako (niezbyt poprawny) skrót od "beznadziejnie" piszemy łącznie...
Sezon na truskawki rozpoczety, wiec trzeba wyprobowac, mam nadzieje, ze mi wyjdzie:-)
OdpowiedzUsuńChyba każdemu wychodzi... :) To znane i proste ciasto ;)
Usuń