O swojej miłości do domowego chleba pisałam, więc nie będę się powtarzać.
Dziś na tapecie chleb z dodatkiem koncentratu pomidorowego - zawdzięcza mu ciekawy kolor i lekko pomidorowy smak.
Jest na drożdżach, ładnie rośnie i jest prosty do zrobienia.
Ma bardzo chrupiącą skórkę.
Chleb pomidorowy
(1 keksówka)
- 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
- 1 i 1/2 op. suchych drożdży (ok. 10g),
- 3 szkl. mąki pszennej (pół kg),
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła (ok. 35g)
Przecier wymieszać ze 150ml ciepłej wody. Dodać drożdże, cukier, sól i masło, dokładnie wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto włożyć do keksówki (najlepiej silikonowej), odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piec około 40 min. w temp. 200 st. C.
Uwaga - chleb z wierzchu może się bardzo przypiec. Warto przed wstawieniem do pieca wysmarować go roztrzepanym jajkiem lub lekko zwilżyć wodą.
Pychota! Z pomidorami to już wogóle :)
OdpowiedzUsuńwygląda na pyszny, gdyby dodać do niego jeszcze suszone pomidory byłby idealny:)
OdpowiedzUsuńNie podzielam zachwytu reszty świata nad suszonymi pomidorami, więc dla mnie tylko koncentrat ;)
Usuńna zdjęciach przypomina mi jakoś ciasto marchewkowe:P
OdpowiedzUsuńFajny ma ten kolorek. Ja chcę robić teraz pieczywo z suszonymi pomidorami, ale ten dodatek koncentratu też fajny:)
Ale... dziwne. Ostatnio widziałam chleb z ziemniakami. Takiego nie z suszonymi pomidorami, ale z przecierem — jeszcze nie. Brzmi jak szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńAle to dobre szaleństwo :D
UsuńCiekawi mnie ten chleb z ziemniakami :)
Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. (co nie zmienia faktu, że kiedyś może mi odwalić i takiego cudaka upiekę :D)
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię, że jest smaczny :P
Usuńto jest na tyle prosty przepis, że może nawet zmobilizuję się do pierwszego w życiu chleba jako że bułki już piekłam dwukrotnie ;)
OdpowiedzUsuńPS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)
Spróbuj :)
Usuń