23.8.13

Ciastka owsiane (kulki)

Różne przepisy mogę mijać z większym lub mniejszym zainteresowaniem, ale przepisy na ciastka owsiane zamieniam w czyn ZAWSZE.
 

 
Smakowo - pyszne, delikatnie słodkie, mocno owsiane. Bardzo zdrowe! 


 
A do lepienia - ideał - jaki kształt się im nada, w takim zostają. Lekko rosną w piekarniku.
Majlord szukał czegoś słodkiego, powiedziałam mu, że ciastka są na blacie... "Eeee... myślałem, że to mielone" xD
Rzeczywiście - jak nieuważnie spojrzeć, można się pomylić.



 
Owsiane ciastka (kulki)
(20-30szt.)
- 2 szkl. płatków owsianych - używam błyskawicznych (200g),
- 1/4 szkl. otrębów owsianych (50g),
- 100g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki mleka (60ml),
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść rodzynek (lub innych bakalii)
 
Miękkie masło ubić z cukrem i jajkami na jednolitą masę.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko.
Dosypać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby było zbyt mokre - dosypać płatków, gdyby było zbyt suche - dodać trochę więcej mleka.
Odstawić na pół godz.
Formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze.
Piec w temp. 180 st. C przez około 20 min.


6 komentarzy:

  1. pychotki!:) również uwielbiam różne wersje owsianych ciach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też ostatnio wzięło na ciastka owsiane, więc popłynęłam z ilością. Ale chętnych nigdy nie brakuje. Twoje wyglądają genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - zauważyłam, że każdy się na nie pokusi... :)

      Usuń