25.7.13

Zupa krem z papryki

To jedna z naszych ulubionych zup - od pierwszego razu dumnie plasuje się w pierwszej trójce (choć o pierwsze miejsce kłóci się z zupą z pora).
 
O ile surowej papryki nie lubimy, o tyle rozgotowaną - zawsze.
Nie wymaga dużo pracy, a kremowy serek dodaje pysznego śmietankowego posmaku.
 

 
Zupa-krem z papryki
(2 porcje)
- 3 czerwone papryki,
- duża cebula,
- 750 ml bulionu,
- 2 łyżki kremowego serka,
- ewentualnie sól, pieprz i słodka papryka do smaku
 
Papryki umyć, ułożyć na folii aluminiowej i piec w około 200 st. C aż zrobią się czarne - mi zajmuje to około 15-20 min. z każdej strony.
Wyjąć, szybko przełożyć do foliowego woreczka, związać i zostawić aż przestygną.
Zdjąć skórkę i wyjąć gniazda nasienne.
Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku - żeby zmiękła.
Dodać paprykę i zalać bulionem.
Zagotować.
Zmiksować.
Dodać kremowy serek i mieszać, aż się rozpuści.
Ewentualnie przyprawić.


10 komentarzy:

  1. Z papryką tez tak mam: surowej nie toleruję, a rozgotowaną zjadam. Mój mąż wcina ją w kazdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tak jak ja - surowej nie zje :)

      Usuń
  2. U mnie czeka na dodanie na bloga w kolejce, też lubimy bardzo chociaż ja robię z pieczoną :) Ostatnio mam jakiś szał na zupy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Też lubię zupy latem - mniej zmywania :D

      Usuń
  3. ciekawa ta zupka, a paprykę kocham w każdym wydaniu. przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można powiedzieć -łatwo, szybko i smacznie, ALE skąd ten bulion? haaa jest haczyk :D i już nie jest tak łatwo i szybko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kostki.
      Ja nie mam z tym problemów... :P
      Nie udaje, że co niedziele ślęcze nad kotłem i pyrkam rosołek, bo może mi się w tygodniu zachce zupy...

      Usuń