7.7.13

Jabłkowe krążki w cieście

Widywałam je od dawna i na wielu blogach - wreszcie zrobiłam swoje.
Uwielbiam jabłka i wszelkiego rodzaju racuszki.
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym są wspaniałym pomysłem na śniadanie - idealnie słodkie, zdrowe i nasycą największy głód.
 

 
Jabłkowe krążki w cieście
(dla dwóch osób)
- 2 duże słodkie jabłka,
- ok. 100 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 jajko
- łyżka stopionego masła lub oleju,
- 150 ml mleka
 
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w krążki.
Suche składniki wymieszać. Wbić jajko, wlać tłuszcz i mleko.
Wymieszać - najlepiej trzepaczką.
Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron na rumiano.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam je chociaż dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez takie robię:) pycha:) zwłaszcza z cynamonem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie cierpię jeść na śniadanie niczego słodkiego (no może oprócz płatków z mlekiem). Także takie danie to byłby idealny deser :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię racuszki z jabłkami! Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam!:) choć rzadko robię sobie taką rozpustę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to szczególnie rozpustne :)
      Jabłka, jak to jabłka - zdrowe. Odrobina ciasta jeszcze nikomu nie zaszkodziła, dodanie słodzika zamiast cukru zmniejszy kaloryczność, a smażenie na patelni teflonowej pozwoli uniknąć zbędnego tłuszczu :)

      Usuń