9.7.13

Sernik wiedeński

Absolutnie nasz ulubiony sernik z gatunku bezciastowych - ciężki, kwaśny, zbity.
Ważne, by użyć dobrego twarogu, a nie serka z wiaderka.
 
To chyba najlepszy wybór sernikowy dla osób liczących kalorie - nie ma ciasta, polewy, kruszonki, ani czekolady.
Sam ser - pycha!
 

 
Sernik wiedeński
(na okrągłą tortownicę)
- pół kg twarogu,
- 1 łyżka mąki tortowej,
- 4 jajka - osobno białka i żółtka,
 - pół łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szkl. cukru pudru (ok. 100g),
- 50 g masła,
- garść rodzynek,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z cytryny (koniecznie sparzonej!)
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać
Ser biały zemleć (ja robię to blenderem). Miksować dodając do niego masę z masła i żółtek, przesiane mąki z proszkiem, rodzynki i cytrynową skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Piec około 35-40 min. w temp. 190 - 200 st. C.
Wyjmować z formy i kroić dopiero gdy całkowicie ostygnie.




 
Maggie, rodzynki możesz pominąć :D Daj zamiast tego kandyzowaną skórkę z pomarańczy :)
Ja jestem fanką wyjadania rozmokniętych rodzynek z sernika, więc tej przyjemności się nigdy nie pozbawię :)

6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :)
    Ja się do rodzynek w serniku powoli przekonuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się przekonać, bo one zawsze dodają smaku :)

      Usuń