1.2.14

Kluski śląskie z mięsnym sosem

Właściwie trudno to nazwać sosem - to mielone mięso w towarzystwie warzyw.
Jakkolwiek by tego nie określił, tak jedno jest pewne - smakuje wybornie.
Konieczne do wypróbowania dla amatorów klusek!
 

 Czasem trafią się takie dania, że klękajcie narody i to jest właśnie jednym z nich - u nas bardzo wysoko na kluskowej skali.


Kluski śląskie z mięsnym sosem
(ok. 3 solidne porcje)
 
Na sos:
- 2 marchewki,
- 400 g mielonego mięsa,
- 6 dużych pieczarek,
- 1 duża cebula,
- mały kabaczek,
- kostka grzybowa,
- przyprawy wg uznania (pieprz, papryka mielona, majeranek, zioła prowansalskie)
 
Na kluski:
- 500g ziemniaków,
- mąka ziemniaczana
 
Zaczynamy od klusek, bo można je wcześniej ulepić i nic im się nie stanie jeśli poczekają na ugotowanie.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Zimne przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce), wyrównać w misce. Całość podzielić "rysując" krzyż przez środek, 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Wyrobić, formować małe kluski i robić w nich dziurki palcem (maczanym w kartoflance).
 
Teraz sos:
Mięso przyprawić (sól, pieprz, majeranek, czosnek) i odstawić, żeby naszło.
Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Dorzucić mięso i lekko podsmażyć. Dodać grubo starte marchewki, pokrojone drobno pieczarki i pokrojonego w półtalarki kabaczka (ze skórką) - całość chwilę smażyć, aż warzywa zaczną mięknąć. Lekko podlać wodą, przykryć i dusić, aż warzywa całkiem zmiękną.
Pod koniec dorzucić pokruszoną kostkę grzybową i doprawić do smaku.
 
Uformowane kluski wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 2 min. od wypłynięcia.
Odsączyć, podawać z ciepłym sosem.
 



6 komentarzy: