6.5.13

Owsianka ze słoika / owsianka na zimno / owsianka z lodówki

Spotkałam się już z kilkoma jej nazwami.
W zeszłym roku było jej na blogach zatrzęsienie... Odkąd spróbowałam - na stałe weszła w moje śniadaniowe menu.
Był czas, że tygodniami dzień w dzień na śniadanie jadłam tylko ją :)
 

 
Pewnie wiele osób myśli jak ja kiedyś - owsianka na surowo nie może być dobra...
Może!
 
Bardzo lubię ten kleisty smak owsianki :)
Po nocy spędzonej w lodówce płatki robią się miękkie, a bakaliowe dodatki wzmacniają ich smak :)
 
Swoich nie dosładzam.
Jeśli daje owoce, to dopiero rano i nie w owsiankę, a obok.
Wieczorem za to dodaje wiórki kokosowe (dają cudowny smak i zapach mleczka kokosowego) i sporo kakao (aż robi się gorzka).
Stwarza milion możliwości - zależnie od dodatków może codziennie smakować inaczej :)


 
Owsianka ze słoika
(jedna porcja):
- niecałe pół szkl. płatków owsianych,
- 3/4 - 1 szkl. mleka (w zależności od pożądanej konsystencji - przez noc gęstnieje),
 - 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- po łyżce orzechów/ rodzynek / ogólnie bakalii
 
 
Wieczorem do słoika wsypuje płatki i wlewam mleko.
Dosypuje kakao, wiórki i bakalie, porządnie wstrząsam, żeby wymieszać.
Wkładam na noc do lodówki.
Rano przelewam wszystko do miseczki i... już :)


20 komentarzy:

  1. Pycha!, najlepsza, uwielbiam wiórki kokosowe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka jest pyszna w każdej wersji

    OdpowiedzUsuń
  3. Lodówkowa owsianka to idealne śniadanie na zimno :) Zdrowe, a jakie smaczne. A Tym zdjęciem zrobiłaś mi ochotę na śliwki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam wyrzutów sumienia... ;)

      Usuń
  4. ja czekam aż mi się masło orzechowe skonczy, wtedy zrobię słoiczkową owsiankę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś miałam z masłem orzechowym, ale nie chciało się rozmieszać :(
      Choć i tak mi się nie udała, bo przesadziłam z imbirem :)

      Usuń
  5. pyszna słoiczkowa lodówkowa owsianka !! osobiście wolę te cieplutkie, ale ta też jest pyszną alternatywą na szybkie i zdrowe śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię na ciepło, ale na lato ta lepsza :)

      Usuń
  6. Jestem na tak! Również uwielbiam owsiankę w każdej postaci, zimną, ciepłą- jest po prostu znakomita, do tego świeże owoce, orzechy i można się zajadać :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj chyba ja też muszę spróbować takiej owsianki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wygląda apetycznie :D ale oczywiście spróbuję - jak tylko wróce do domu, jeszcze 3 egzaminy!! wrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się cieszyłam, że takie ładne zdjęcia mi wyszły :P

      Usuń
  9. powiedz mi czy te płatki to tzw. górskie czy błyskawiczne? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam dostępu do górskich - używam tylko błyskawicznych :)

      Usuń
  10. Super uwielbiam owsianki <3

    OdpowiedzUsuń