25.5.13

Kotlety mielone z jajkiem

Lubię urozmaicać zwykłe mielone, więc od czasu do czasu gości u nas mielone z jajkiem.
Jest smaczne, szybkie do zrobienia i efektowne - czego chcieć więcej?
 

 
Już dawno nauczyłam się nie wkładać w kotlet całego jajka - kotlety były wtedy zbyt duże i często niedopieczone. Do tego takie wielkie jajko zawsze było w środku zimne - połówka ma szanse się podgrzać.


 
Kotlety mielone z jajkiem
- około 400 g mielonego mięsa,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- olej do smażenia
 
Jajka ugotować, wystudzić, obrać i przekroić na pół.
Mięso mielone przyprawić, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostawić, by "naszło".
Brać na dłoń porcje mięsa, kłaść na nim jajko i dokładnie zlepiać.
Smażyć na oleju, do porządnego zrumienienia z każdej strony.


9 komentarzy:

  1. Faktycznie efektowne, ale mimo to wolę podstawową wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. łał. Na to chyba bym nie wpadła! Dziękuję, właśnie poszukiwałam czegoś dobrego, ale nie wymyślnego i zajmującego na dzisiejszy obiad. :D Już muszę oblizywać usta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:) tez od czasu do czasu robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja przez całe życie myślałam, że te jajka się "gotują" w kotlecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Nawet by to dało radę, gdyby np. z mielonego mięsa zrobić "miseczki", wbić jajko i wsadzić do piekarnika pod ruszt :)

      Usuń