26.3.13

Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem

O ile ciasta drożdżowego na "wykwintnie" nie lubię. o tyle na słodko nigdy nie odmówię.
 
 
Takie grzebienie z ciasta francuskiego z owocami albo dżemem można kupić w każdej cukierni. Można też zrobić w domu.
Ja uwielbiam smak kruszącego się, lekkiego ciasta ze słodkim dżemem.
 

 
Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem
- płat ciasta francuskiego,
- dżem
 
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na środek nakładamy po łyżce dżemy.
Ciasto składamy i dokładnie zlepiamy - jak pierożka.
Wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia - należy uważać, żeby nie naciąć do samego nadzienia, bo będzie wypływać (jak u mnie).
Na blachę nakładamy papier do pieczenia (może być ten w którym było ciasto).
Pieczemy w temp 180 st. C przez około 20-30 min. - aż się wyraźnie zezłocą
 
Nie radzę jeść na gorąco - parzą!


 
Dżem można z powodzeniem zastąpić owocami świeżymi, z kompotu lub nutellą.
 
Z czym Wy jecie ciasto francuskie?


10 komentarzy:

  1. mniam!:) uwielbiam takie z dżemem. A co do pytania to ciasto francuskie jem na wiele sposobów - i na słodko i na słono. Robiłam z dżemem, nutellą, bananami, ślimaczki, łososiem itp:) Jest dość uniwersalne, więc wystarczy tylko trochę weny:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słono nie lubię, bananów na ciepło też nie.
      Z nutellą jest pycha!

      Usuń
  2. smaczne:) takie z makiem jadłam jak byłam mała tylko z ciasta drożdżowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak apetycznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń