O ile ciasta drożdżowego na "wykwintnie" nie lubię. o tyle na słodko nigdy nie odmówię.
Takie grzebienie z ciasta francuskiego z owocami albo dżemem można kupić w każdej cukierni. Można też zrobić w domu.
Ja uwielbiam smak kruszącego się, lekkiego ciasta ze słodkim dżemem.
Grzebienie z ciasta francuskiego z dżemem
- płat ciasta francuskiego,
- dżem
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na środek nakładamy po łyżce dżemy.
Ciasto składamy i dokładnie zlepiamy - jak pierożka.
Wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia - należy uważać, żeby nie naciąć do samego nadzienia, bo będzie wypływać (jak u mnie).
Na blachę nakładamy papier do pieczenia (może być ten w którym było ciasto).
Pieczemy w temp 180 st. C przez około 20-30 min. - aż się wyraźnie zezłocą
Nie radzę jeść na gorąco - parzą!
Dżem można z powodzeniem zastąpić owocami świeżymi, z kompotu lub nutellą.
Z czym Wy jecie ciasto francuskie?
mniam!:) uwielbiam takie z dżemem. A co do pytania to ciasto francuskie jem na wiele sposobów - i na słodko i na słono. Robiłam z dżemem, nutellą, bananami, ślimaczki, łososiem itp:) Jest dość uniwersalne, więc wystarczy tylko trochę weny:D
OdpowiedzUsuńNa słono nie lubię, bananów na ciepło też nie.
UsuńZ nutellą jest pycha!
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsmaczne:) takie z makiem jadłam jak byłam mała tylko z ciasta drożdżowego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki z makiem:)
Usuńoj jak apetycznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńI dobrze smakują :)
Usuńdeliszys :D
OdpowiedzUsuńW której bajce tak mówią? Go Diego?:D
Usuń