11.3.13

Pomysł na obiad: kurczak pieczony z ziemniakami

Kiedy nie chce mi się robić "wyszukanego" obiadu i szorować po nim pięciu garnków, albo po prostu nie mam pomysłu, a mam kurczaka i ziemniaki... robię taki obiad.
Ziemniaki pieczone w jednym naczyniu z mięsem - mniej zmywania, mniej sprawdzania czy już miękkie, za to pyszny smak :)
 

 
Nie zawsze sięgam po całe udka - czasem korzystam tylko z pałek, podudzi czy nawet skrzydełek.
Ważne, żeby mięso i ziemniaki miały czas najść przyprawami...
 

 
 
Mięso pieczone z ziemniakami:
(porcja dla 2 osób)
- ziemniaki wg uznania (u nas około 8 średnich sztuk)
- przyprawa do ziemniaków
- 2 udka kurczaka / 4 pałki / 8-10 skrzydełek
- przyprawy do mięsa
- olej
 
Ziemniaki obieram, myje, osuszam, kroję na około pół centymetrowe plastry.
Wrzucam do miski, obficie posypuje przyprawami (gotową do ziemniaków lub solą, pieprzem, papryką, majerankiem). Lekko polewam olejem i mieszam, żeby równo go rozprowadzić.
Wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
 
Mięso płuczę, osuszam, nacieram przyprawami, kładę na ziemniakach w lodówce.
 
Smaruje naczynie żaroodporne olejem, układam ziemniaki (bez wody, która się ustoi), na nich kładę mięso. Nakrywam folią aluminiową.
 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 st. C.
Przez godzinę piekę pod przykryciem. Po tym czasie zdejmuje folię, sprawdzam czy ziemniaki i mięso są miękkie (zazwyczaj już tak, ale całe udka potrzebują więcej czasu).
Kładę na najwyższym poziomie piekarnika, bez przykrycia na około 10 - 15 min., żeby się ładnie zrumieniło.
 
Najlepiej podawać z surówką.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Klasyczne a dobre :) I do tego jednogarnkowe więc i tutaj ogromny plus, ostatnio na brak czasu/światła/weny cierpię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super, dzisiaj to robię na obiad.

    OdpowiedzUsuń