W naszym domu mamy jedną tortową zasadę - ma nie zamulać. Tort chcemy jeść z przyjemnością, a nie z rozpaczą w oczach i niemym pytaniem "ile jeszcze?".
Stąd w przedbiegach odpada większość tortów z maślanymi kremami i toną cukru.
Ten - na szczęście - taki nie jest i gdy go pierwszy raz zobaczyłam tutaj, wiedziałam, że na pewno go zrobię.
Oczywiście zadziałałam po swojemu redukując ilość cukru w biszkopcie (bo masa jest słodka sama w sobie).
Muszę przyznać, że rzeczywiście przypomina popularną pralinkę.
U nas zdobył pierwsze tortowe miejsce - nawet przed kokosowym i ambasadorem, które dotąd królowały.
Robiłam go już dwa razy na dwie kolejne uroczystości i z pewnością jeszcze u nas zagości.
Za drugim razem zamiast pokruszonych wafelków dałam do kremu posiekaną gorzką czekoladę - ta wersja bardziej nam odpowiada. Wafelki rozmiękały i nie dodawało to całości smaku, a czekolada podkreśla smak nutelli.
Podaję przepis po moich zmianach.
Tort kakaowy z kremem z mascarpone, nutelli, orzechów i czekolady
Ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. przesianej mąki pszennej,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jajka,
- 220 ml mleka,
- 100 ml ciepłej wody
Połączyć mąkę, cukier, proszek, sodę i kakao.
Roztrzepać jajka z mlekiem.
Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi.
Dodać ciepłą wodę, wymieszać.
Wylać ciasto do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piec 35-40 min. w temp. 170 st. C.
Studzić na kratce.
Krem:
- około 300g nutelli,
- 500 g mascarpone,
- 200 g posiekanych orzechów,
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Nutelle wymieszać z serkiem mascarpone, dodać orzechy i czekoladę.
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty, układać jeden na drugim, grubo smarując kremem.
Wierzch i boki można dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
Tort należy schłodzić przed podaniem (wtedy łatwiej się kroi).
mam taką samą zasadę! fajnie, że ten tort nie jest taki super słodki :)
OdpowiedzUsuńOj, każdy tort jest słodki, ale ten mniej - przez mniejszą ilość cukru w biszkopcie.
Usuńświetnie wygląda:) chętnie bym go zjadła, bardzo lubię takie smaki:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :)
Usuńteż przy torcie kieruję się zasadą, że ma nie zamulać:)
OdpowiedzUsuńSłusznie :)
UsuńŚlinka cieknie..
OdpowiedzUsuńBoski:)
OdpowiedzUsuń