16.11.13

Angielski bananowiec z czekoladą

 Angielski, bo przepis mam bodaj z tescowej gazetki.
Nie mam wielu zdjęć, bo robiłam go "w gości", a tam już nie pstrykałam.
 
Jest pyszny, choć trochę zakalcowaty.
Dodatek czekolady obłędnie podkreśla smak bananów.
Pycha!

 
Angielski bananowiec z czekoladą
(1 keksówka)
- 150 g masła,
- 50 g brązowego cukru,
- 4 miękkie banany,
- 2 jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
 
Formę keksówkę wyłożyć papierem.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem
Masło ubić z cukrem na białą masę. Dorzucić rozgniecione banany, miksować. Wciąż miksując dodawać po jednym jajku. Dodać suche składniki, zmiksować.
Wmieszać czekoladę.
Piec 40-45 min. w temp. 180 st. C.
 
 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam angielskie chlebki bananowe i to były pierwsze ciasta jakie upiekłam:)
    Jest u mnie przepis na taki chlebek z 1 banana, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknę :)

      Chociaż ja najbardziej lubie te gdzie jest dużo bananów - tak żebym nie musiała już nawet sypać cukru.
      Pycha! ;)

      Usuń
  2. Mniam, nie ma to jak chlebek bananowy na pochmurny, listopadowy wieczór :)

    OdpowiedzUsuń