Upieczone razem z grzebieniami.
Zalegały na dysku, a szkoda, bo to przecież fajny pomysł na francuskie ciasteczka. Zwłaszcza jeśli ktoś dysponuje lepszym niż ja talentem do takich małostek :)
Po prostu - ciasto francuskie z dżemem inaczej podane :)
Czemu by się nie pobawić?
Witrażowe serduszka z ciasta francuskiego:
- płat ciasta francuskiego,
- dżem - najlepiej czerwony
Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty - nieważna wielkość, ważne, by były równe i w parzystej ilości.
W połowie kwadratów foremką do ciastek wycinamy serca.
Kwadraty, które są w całości smarujemy dżemem, nakładamy na nie te z wyciętym sercem i zlepiamy brzegi przekłuwając widelcem.
Pieczemy przez około 15 - 20 min. (aż się zezłocą) w temp. 180 st. C.
pyszności:) lubię tak wykorzystywać ciasto francuskie:)
OdpowiedzUsuńJa też - zwłaszcza na słodko :))
UsuńJejku, jak ja lubię ciasto francuskie :) Tak prosto z niego coś zrobić, a smak - obłędny.
OdpowiedzUsuńTe Twoje ciasteczka wyglądają uroczo i chyba potrzebuję takiego do kawki.
Też jestem jego miłośniczką :)
UsuńJakie ładne i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDwa składniki i jaki fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Dokładnie :)
UsuńWyglądają uroczo. Bardzo dziewczęco:)
OdpowiedzUsuńI pysznie? :)
Usuńpiękne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńZabawa w kuchni jak najbardziej wskazana, zwłaszcza, jeżeli efektem tej zabawy są takie takie witrażyki :-)
OdpowiedzUsuńNajlepiej kombinować takie rzeczy z dziećmi, ale mój na to jeszcze za mały :))
Usuńtakie proste, a jakie urocze :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie za to, ze można przy nim kombinować i bawić się smakami! Ciasteczka słodkie :)
OdpowiedzUsuńTeż je lubię - zwłaszcza na słodko :)
Usuń