13.5.13

Witrażowe serduszka z francuskiego ciasta

Upieczone razem z grzebieniami.
Zalegały na dysku, a szkoda, bo to przecież fajny pomysł na francuskie ciasteczka. Zwłaszcza jeśli ktoś dysponuje lepszym niż ja talentem do takich małostek  :)
 
Po prostu - ciasto francuskie z dżemem inaczej podane :)
 
Czemu by się nie pobawić?
 
 

 
Witrażowe serduszka z ciasta francuskiego:
- płat ciasta francuskiego,
- dżem - najlepiej czerwony
 
Płat ciasta francuskiego kroimy na kwadraty - nieważna wielkość, ważne, by były równe i w parzystej ilości.
W połowie kwadratów foremką do ciastek wycinamy serca.
Kwadraty, które są w całości smarujemy dżemem, nakładamy na nie te z wyciętym sercem i zlepiamy brzegi przekłuwając widelcem.
Pieczemy przez około 15 - 20 min. (aż się zezłocą) w temp. 180 st. C.



17 komentarzy:

  1. pyszności:) lubię tak wykorzystywać ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak ja lubię ciasto francuskie :) Tak prosto z niego coś zrobić, a smak - obłędny.
    Te Twoje ciasteczka wyglądają uroczo i chyba potrzebuję takiego do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne i apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwa składniki i jaki fajny efekt :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają uroczo. Bardzo dziewczęco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabawa w kuchni jak najbardziej wskazana, zwłaszcza, jeżeli efektem tej zabawy są takie takie witrażyki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kombinować takie rzeczy z dziećmi, ale mój na to jeszcze za mały :))

      Usuń
  7. takie proste, a jakie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto francuskie za to, ze można przy nim kombinować i bawić się smakami! Ciasteczka słodkie :)

    OdpowiedzUsuń