Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba, więc chętnie wykonałam to połączenie ryby i jajka :)
Jest bardzo smaczne - idealne do kanapek.
Nie dodaje soli, bo makrele zazwyczaj są bardzo słone.
Doprawiam tylko pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem.
Pasta do chleba z makreli i jajek:
- pół dużej makreli wędzonej,
- 2-3 ugotowane jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz,
- posiekany koperek i szczypiorek
Mięso z makreli podzielić na drobne kawałki - uważnie wyjmując ości.
Jajka pokroić w małą kostkę.
Rybę, jajka i majonez wymieszać. Doprawić do smaku.
również uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba:) czasem mam takie fazy, że mogę nie jeść wędliny, tylko to:D
OdpowiedzUsuńJakbym o sobie czytała :)
UsuńPrzepis na twoją pastę jest ok i na pewno smaczny aczkolwiek zapewne kaloryczny.....a może zastąp majonez keczupem ? ja tak robię i zapewniam że również jest mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Keczup psuje smak wszystkiego, bo jest zrobiony z... wszystkiego poza pomidorami. I zawiera multum cukru.
UsuńJednak wole tłusty majonez...
najlepsza wersja pasty:)
OdpowiedzUsuńJa lubię też z samej makreli :)
UsuńNiemniej jednak wole keczup :) a gdyby tak dokładnie zweryfikować skład majonezu oraz wielu, wielu innych produktów to pozostałoby nam nic niejedzenie he he...najważniejsze to nie popadać w paranoje i zachować umiar.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiadomo :)
UsuńAle ja nie robię tylko dla siebie i przy każdym wspomnieniu o paście słyszę od razu "Tylko dużo majonezu!" :) Także wyjścia za bardzo nie mam, nawet gdybym go szukała :)
uwielbiam domowe pasty, ja dziś robiłam z suszonych pomidorów:)
OdpowiedzUsuńOoo - takiej jeszcze nie jadłam :)
UsuńU nas to się je tylko z jajkiem i z cebulą + przyprawy czyli pieprz. I jest spoko :D
OdpowiedzUsuńMniaam :)
UsuńMaggie, pasta z jajka i cebulki, majonezu i ciut musztardy, pycha, mniam, mniam. Ostatnio robiłam i posypałam kanapki kiełkami z rzodkiewki....pyszota:)
OdpowiedzUsuńJutro na pewno zrobie z makreli i spróbuje z majonezem, według przepisu Kempek....a nóż- widelec posmakuje moim ludkom:)
Tylko majonezu lepiej dać mniej niż więcej, bo jednak makrela sama w sobie jest tłusta :)
UsuńTeraz się bardziej zaciekawiłam tą pastą z jajka i cebuli - jak ja zrobić? Jajko ugotowane, a cebulka podsmażona czy surowa?
Polecam dodać do tej pasty starty ogórek konserwowy... rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńNie używam słoikowych ogórów, bo zawsze zjadaliśmy kilka, a reszta stała i się psuła...
Usuń