22.3.13

Pasta do chleba z makreli i jajek

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba, więc chętnie wykonałam to połączenie ryby i jajka :)
 

 
Jest bardzo smaczne - idealne do kanapek.
Nie dodaje soli, bo makrele zazwyczaj są bardzo słone.
Doprawiam tylko pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem.


 
Pasta do chleba z makreli i jajek:
- pół dużej makreli wędzonej,
- 2-3 ugotowane jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz,
- posiekany koperek i szczypiorek
 
Mięso z makreli podzielić na drobne kawałki - uważnie wyjmując ości.
Jajka pokroić w małą kostkę.
Rybę, jajka i majonez wymieszać. Doprawić do smaku.



16 komentarzy:

  1. również uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba:) czasem mam takie fazy, że mogę nie jeść wędliny, tylko to:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na twoją pastę jest ok i na pewno smaczny aczkolwiek zapewne kaloryczny.....a może zastąp majonez keczupem ? ja tak robię i zapewniam że również jest mniam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keczup psuje smak wszystkiego, bo jest zrobiony z... wszystkiego poza pomidorami. I zawiera multum cukru.
      Jednak wole tłusty majonez...

      Usuń
  3. Niemniej jednak wole keczup :) a gdyby tak dokładnie zweryfikować skład majonezu oraz wielu, wielu innych produktów to pozostałoby nam nic niejedzenie he he...najważniejsze to nie popadać w paranoje i zachować umiar.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo :)
      Ale ja nie robię tylko dla siebie i przy każdym wspomnieniu o paście słyszę od razu "Tylko dużo majonezu!" :) Także wyjścia za bardzo nie mam, nawet gdybym go szukała :)

      Usuń
  4. uwielbiam domowe pasty, ja dziś robiłam z suszonych pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas to się je tylko z jajkiem i z cebulą + przyprawy czyli pieprz. I jest spoko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Maggie, pasta z jajka i cebulki, majonezu i ciut musztardy, pycha, mniam, mniam. Ostatnio robiłam i posypałam kanapki kiełkami z rzodkiewki....pyszota:)
    Jutro na pewno zrobie z makreli i spróbuje z majonezem, według przepisu Kempek....a nóż- widelec posmakuje moim ludkom:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko majonezu lepiej dać mniej niż więcej, bo jednak makrela sama w sobie jest tłusta :)

      Teraz się bardziej zaciekawiłam tą pastą z jajka i cebuli - jak ja zrobić? Jajko ugotowane, a cebulka podsmażona czy surowa?

      Usuń
  7. Polecam dodać do tej pasty starty ogórek konserwowy... rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam słoikowych ogórów, bo zawsze zjadaliśmy kilka, a reszta stała i się psuła...

      Usuń