15.2.14

Dyniowo-warzywna zupa krem

Kiedy już myślę, że znam absolutne TOP 3 ulubionych zup, zawsze znajduje nowy przepis, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania...
Tak też było z zupą z dyni i warzyw...
Już po pierwszym razie trafiła na nasze pierwsze miejsce i uparcie nie chce zejść z podium...
 

 
Gotuję ją zawsze bardzo, bardzo gęstą, a następnie miksuje...
To idealne połączenie marchewki, ziemniaków, boczku... i oczywiście dyni!
Można dodać cukinie, ale nie trzeba - w zupie i tak jej bardzo nie czuć...
 
Sezon na dynie wprawdzie minął, ale w marketach można kupić mrożoną - niedawno nawet w jednym była w promocji - warto się rozejrzeć.


Dyniowo-warzywa zupa-krem
(4-5 porcji)
- łyżka oleju,
- 2 duże cebule,
- 250g wędzonego boczku,
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- pół sporej dyni piżmowej,
- mała cukinia,
- ok. 2 l bulionu,
- pieprz, majeranek,
- kwaśna śmietana,
- natka pietruszki
 
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Boczek pokroić w kostkę.
Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Dynię i cukinie umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
 
W sporym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Dodać boczek i smażyć razem przez chwilę, zalać bulionem.
Wrzucić marchewkę, gdy się zagotuje dorzucić ziemniaki, a po kilku minutach cukinię i dynię.
Gotować, aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku pieprzem i majerankiem, zmiksować blenderem.
 
Zupę przelać do miseczek, na każda nałożyć kleks śmietany i posypać natką pietruszki.



8 komentarzy:

  1. Lubię krem z dyni, ale robię bez boczku :) Na masełku i z czosnkiem, pyyycha :)
    Zrobiłam też jesienią konfiturę dyniowo-pomarańczową, wyszła wyśmienita, zjadłam słoik do owsianki, trochę rozdałam (żałuję :P ) a reszta poszła do piernika na BN. Dynia umiejętnie wykorzystana jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czosnkiem nie próbowałam, bo wolę słodką dynię i jakoś mi się to nie widzi...
      Teraz, dla siebie i Lordasa też będę robić bez boczku (Tomek pracuje, więc musiał mieć konkretnie - stąd boczek)... ewentualnie wrzucę mielone z szynki, bo mój Lordas to niejadek i przemycić mu mięso cięęęęęężkooo...

      O takiej konfiturze marzę! Nawet w zeszłym roku miałam robić, ale dynię taką kupiłam, że większość poszła do kosza - zupełnie była bez smaku, twarda, żylasta... Odtąd pozostaje wierna piżmowej... Ale w tym roku konfiturki nie odpuszczę :D

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda!! Lubię dynię i zupy z dyni też. W jesieni robiłam zupę dyniową z chili. Też nie była najgorsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jakos za dyniową nie przepadam, ale chyba sposób w jaki ją zrobiłam nie byl najlepszy... musze dac jej drugą szanse :)

    OdpowiedzUsuń