24.3.13

Trufle z migdałami

Nieczęsto robię trufle - dla nas to za słodka zabawa.
Przepis na te znalazłam w Tesco Magazine, wkleiłam do zeszytu i... żal było nie spróbować.
 
Wyszły bardzo dobre, ale przeraźliwie słodkie - grubo musiałam obtoczyć w kakao (aż do przesady), żeby słodycz przełamać
 

 
Jeśli zdarzy mi się z nimi następny raz (a raczej wolę wypróbowywać nowe), to użyje tylko gorzkiej czekolady, a słodkie batoniki zastąpię płatkami kukurydzianymi (smak prawie ten sam).
Miały jeden minus - potwornie trudno było z nich ulepić zgrabne kuleczki.
 
Ale zniknęły w jeden dzień...

 
Trufle z migdałami
- 2 łyżki śmietany słodkiej,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 150 g batoników Chrunchie,
- 40 g migdałów (dałam mniej),
- kakao do obtoczenia,
 
Obie czekolady i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać mocno pokruszone batoniki i migdały, wymieszać.
Łyżką nabierać masę, formować kulki.
Obtoczyć w kakao.
Przykryć folią i chłodzić przynajmniej 1 godz. przed podaniem.
 


9 komentarzy:

  1. Ooo fajnie wyglądają! Mnie trufle kojarzą się tylko z gorzkim smakiem.. więc podziękuję.

    W ogóle ostatnio szalejesz z tymi przepisami - Michu daje Ci więcej czasu na blogowanie? Strasznie się cieszę ;* (co nie można tego powiedzieć o mnie.. ;**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie Ty jadłaś gorzkie trufle?:)

      Czasu raczej mi więcej nie daje (chociaż zaczął się dawać odkładać do łóżeczka na drzemkę - jak teraz), ale lepiej się zorganizowałam :D Mam szybszy laptop, więc obrabianie zdjęć szybciej idzie, a do tego dłużej jest światło dzienne, więc nie jesteśmy tak przymuleni = Tomek mniej mruczy jak wchodzę dodać notkę :)

      Usuń
  2. ze mnie straszny łasuch, wiec pewnie i takie słodkie bym spałaszowała prędko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jednak za słodkie, ale na kilka się skusiłam :)

      Usuń
  3. ja również wolę mniej słodkie tego typu rzeczy:) a trufle prezentują się ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń