29.5.12

Bułki z przypadku (bardzo proste i szybkie)

Miały być na obiad parówki w cieście drożdżowym. Ciasto wyrobione, wyrośnięte, rozwałkowuję, sięgam po parówki... a one jakieś mokre, śliskie i pachną nie tak jak powinny... Zerkam na datę - no tak - okres to był poświąteczny, w lodówce miejsca potrzebowałam dużo, zrzuciłam wszystkie niepotrzebne "na już" produkty do najniższej szuflady, a po kilku tygodniach mi się przypomniało, że ja tam mam "parę dni temu" kupione parówki. Nieczęsto mi się zdarzają takie teleportacje w czasie, zazwyczaj nie marnuje jedzenia, ale parówki nadawały się tylko do kosza...
Obiadu nie było, ale micha drożdżowego ciasta stoi - wyrzucić żal...

Dorzuciłam garść ziaren słonecznika, zagniotłam raz jeszcze, uformowałam buły...
Wyszły smaczne :)


Zużyłam:

- 3 szkl. mąki,
- szkl. mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 kos. margaryny,
- op. suchych drożdży,
- łyżka cukru,
- garść ziaren słonecznika.


W misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże.
W garnuszku podgrzać mleko, rozpuścić margarynę.
Do mąki wlać mleko z tłuszczem, wbić jajko, wsypać ziarna, wyrobić. W razie potrzeby (gdyby było zbyt kleiste) podsypać więcej mąki. Zostawić do wyrośnięcia (aż podwoją objętość).

Odrywać kawałki, formować kulki, układać na blasze, zostawić do napuszenia.
Piec 15-20 min. w temp. 180 st. C.



13 komentarzy:

  1. a jakie żółciutkie!:))
    Ja bym zmniejszyła ilość tłuszczu i zastąpiła margarynę masłem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym wcześniej myślała o nich jak o bułkach, to pewnie bym to rozważyła, ale do parówek w cieście margaryna jest jak najbardziej wystarczająca :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają te bułki z przypadku..

    OdpowiedzUsuń
  3. o w końcu banalny przepis taki dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, uwielbiam domowe buły i w miarę możliwości za każdym razem staram się zrobić inne, także, aby znaleźć kilka przepisów na te "najlepsze" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nauczona doświadczeniem - zawsze wszystko najpierw wyciągam z lodówki i szafek i sprawdzam, czy na pewno nadaje się do konsumpcji :P

    A bułeczki wyglądają na pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile bułek wyszło Ci z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojoj... nie pamiętam :(
      Starczyło w każdym razie dla naszej dwójki na kolacje i na śniadanie :)

      Usuń
  7. Musi byc mleko nie za bardzo je toleruje:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz mleko zastąpić wodą - bułki będą wtedy mniej delikatne, ale powinny wyjść ;)

      Usuń