Idealny na komunie i chrzciny. Nas takie uroczystości szczęśliwie ominą, ale Tomek jest zapalonym wielbicielem kokosów, więc jaki inny tort mógł dostać na urodziny?:)
Delikatny, jasny biszkopt, krem na maśle z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Tomek przyznał, że smak mógły spokojnie konkurować z batonikami Bounty. Dla mnie wygrywa, szczerze - nie spodziewałam się, że aż tak zasmakuje :)
Przepis wiele lat temu wyrwałam z jakiejś maminej gazety. Dziś nie sposób pamiętać z jakiej...
Biszkopt:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
- czubata szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy.
Krem:
- 2 kostki masła,
- 2 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 150 g wiórków kokosowych.
Biszkopt:
Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowm. Pod koniec ucierania wlewać powoli 1/4 szkl. gorącej wody. Miszając wsypywać mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie wmieszać pianę.
Wyłożyć do tortownicy.
Piec 35-40 min. w 190 st. C.
Krem:
Mleko zagotować. Szklanką jeszcze gorącego zalać wiórki.
Jajka zmiksować z cukrem, wlać resztę mleka i mieszając, zagotować. Zostawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Około 1/3 odłożyć, a resztę zmiksować z wiórkami kokosowymi.
Biszkopt podzielić na 3 części (można go skropić mocną herbatą z cytryną), przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią kremu, ewentualnie posypać wiórkami.
Smacznego dla wszystkich zakochanych w kokosach! :)
ale apetyczny! ostatnio mam fazę na kokosa, więc tym ślinię się na sam widok
OdpowiedzUsuńJej boski, spróbuję zrobić go w sobotę!!!!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńAle kokosowy! Pycha!
OdpowiedzUsuńokropność. Masa 3 razy mi się zważyła i nawet nie można tego nazwać "masą", bo jest w stanie (prawie)płynnym..
OdpowiedzUsuńPrzykro mi. Jak widać moja masa była jak powinna.
UsuńUżyłaś/eś masła czy margaryny?
Czy problem już wystąpił na etapie gotowania budyniu z jajek i mleka?
a masło może być 200 gramowe? czy to coś zmieni?pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o kremy wolę się trzymać ściśle przepisu.
Usuń200 g masła x 2 daje ledwo 400, a kostka mająca 250 gx 2 da 500... 100 g chyba robi różnice :)
Aha. A mogę zrobić pół na pół masło z margaryną? Albo masłó zamienić na margarynę?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie możesz, ale osobiście nie próbowałam.
UsuńStraci dużo na smaku, bo to krem typowo maślany.
Próbuj :)