2.5.12

Tort kokosowy

Idealny na komunie i chrzciny. Nas takie uroczystości szczęśliwie ominą, ale Tomek jest zapalonym wielbicielem kokosów, więc jaki inny tort mógł dostać na urodziny?:)



Delikatny, jasny biszkopt, krem na maśle z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Tomek przyznał, że smak mógły spokojnie konkurować z batonikami Bounty. Dla mnie wygrywa, szczerze - nie spodziewałam się, że aż tak zasmakuje :)




Przepis wiele lat temu wyrwałam z jakiejś maminej gazety. Dziś nie sposób pamiętać z jakiej...

Biszkopt:
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
- czubata szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szkl. cukru,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy.

Krem:
- 2 kostki masła,
- 2 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 150 g wiórków kokosowych.

Biszkopt:
Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowm. Pod koniec ucierania wlewać powoli 1/4 szkl. gorącej wody. Miszając wsypywać mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie wmieszać pianę.
Wyłożyć do tortownicy.
Piec 35-40 min. w 190 st. C.

Krem:
Mleko zagotować. Szklanką jeszcze gorącego zalać wiórki.
Jajka zmiksować z cukrem, wlać resztę mleka i mieszając, zagotować. Zostawić do wystudzenia.
Utrzeć miękkie masło, dodając po łyżce masę jajeczną. Około 1/3 odłożyć, a resztę zmiksować z wiórkami kokosowymi.
Biszkopt podzielić na 3 części (można go skropić mocną herbatą z cytryną), przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią kremu, ewentualnie posypać wiórkami.









Smacznego dla wszystkich zakochanych w kokosach! :)

10 komentarzy:

  1. ale apetyczny! ostatnio mam fazę na kokosa, więc tym ślinię się na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej boski, spróbuję zrobić go w sobotę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. okropność. Masa 3 razy mi się zważyła i nawet nie można tego nazwać "masą", bo jest w stanie (prawie)płynnym..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Jak widać moja masa była jak powinna.
      Użyłaś/eś masła czy margaryny?
      Czy problem już wystąpił na etapie gotowania budyniu z jajek i mleka?

      Usuń
  4. a masło może być 200 gramowe? czy to coś zmieni?pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o kremy wolę się trzymać ściśle przepisu.
      200 g masła x 2 daje ledwo 400, a kostka mająca 250 gx 2 da 500... 100 g chyba robi różnice :)

      Usuń
  5. Aha. A mogę zrobić pół na pół masło z margaryną? Albo masłó zamienić na margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie możesz, ale osobiście nie próbowałam.
      Straci dużo na smaku, bo to krem typowo maślany.
      Próbuj :)

      Usuń