1.11.13

Rogaliki drożdżowe z dżemem - najlepsze ciasto do formowania

Nie ma chyba wielu osób, które nie lubią rogalików.
O ile jedzenie, to prościzna - o tyle formowanie...no cóż - ja zdolności manualnych wiele nie posiadam. Zazwyczaj drożdżowe ciasto na rogaliki klei się i babrze po całym blacie - to jest inne. Nie lepi się, łatwo je rozwałkować, zwinąć - i to bez podsypywania kilogramami mąki.
 

 
W smaku też pyszne, a do tego dłużej świeże.
Swoje zrobiłam z dżemem, ale można z owocami, serem, budyniem, nutellą - co kto lubi i akurat ma w szafce.


 
Rogaliki drożdżowe
(12-16szt.)
- szkl. mleka (250ml),
- pół kg mąki pszennej (3 szkl.)
- łyżka cukru,
- 25 g świeżych lub paczka (7g) suszonych drożdży,
- pół szkl. oleju,
- 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia,
- jajko,
- dżem
 
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Wsypać łyżkę mąki i cukier - wymieszać, zostawić, żeby zaczyn "ruszył".
Do rozczynu dodać mąkę przesianą z proszkiem, wbić jajko i wlać olej. Dokładnie zagnieść ciasto.
Od razu podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na płat około pół centymetrowy.
Każdy płat podzielić na 6-8 trójkątów, nałożyć dżem, zwinąć.
Ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec 15-20 min. w temp. 200 st. C.
 



6 komentarzy:

  1. Właśnie piekę po raz drugi w tym tygodniu te rogaliki. Są łatwe, pyszne i faktycznie łatwo się formuje :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń