Ciasto marchewkowe, to jedna z moich kolejnych kulinarnych miłości (czy coś co ma cukier i nadaje się do jedzenia nią dla mnie nie jest?)
Najbardziej lubię ten element zaskoczenia u gości czy znajomych:
- "Co to za ciasto?
-Marchewkowe...
- No co Ty?"
Okazuje się, że wciąż sporo osób nie wierzy, że ciasto z marchewki istnieje, a co więcej... smakuje.
To jest stosunkowo proste i bardzo szybkie do zrobienia - żadnych kremów, polew i dodatkowych warstw.
Kwintesencja marchewkowego placka z mocną nutą cynamonu.
Proste ciasto marchewkowe
(standardowa prostokątna forma)
- 4 jajka,
- 3/4 szkl. cukru (ok. 160g),
- 3 szkl. mąki (pół kg),
- 1 szkl. oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka cynamonu,
- 6 marchewek
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka utrzeć z cukrem na białą masę.
Wciąż ucierając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wlać olej.
Łyżką wmieszać starta marchewkę.
Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 45-50 min. w temp. 180 st. C.
Pycha! Uwielbiam ciasta marchewkowe, jeszcze z takim icingiem na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńSzczęściara :D Ja unikam icingów :P
UsuńJedno z pyszniejszych ciast, które produkuje od jakiegoś czasu!
OdpowiedzUsuńJa tam wolę takie ciasto z dużą ilością grubych orzechów a na górze gruba warstwa gorzkiej czekolady - to dopiero jest pycha! Mmmmm..
OdpowiedzUsuńŁeee no... Nie każdy może... :(
Usuńuwielbiam marchewkowe!
OdpowiedzUsuńto moja miłość od pierwszego zjedzenia.
Moja też :))
UsuńJak tak chwalisz to muszę koniecznie upiec :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJest szybsze niż to z kremem i banalnie proste :)
muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńa jaką formę używać ??
OdpowiedzUsuńStandardowa, prostokątna forma do pieczenia ciast. Nie ta duża, która zajmuje cały piekarnik, tylko ta zwykła (nigdy nie pamiętam wymiarów)
Usuń"jajka utrzec z cukrem na biala mase" w sensie nie ubić ani nic, poprostu dosc mocno wymieszac widelcem tak??
OdpowiedzUsuńUtrzeć = ubijać mikserem lub pałką tak długo, aż jajka z cukrem staną się białe, a drobinki cukru przestaną być wyczuwalne.
UsuńDziś właśnie zrobiłam ! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne choć brakuje pomiędzy takiego kremu :)
Polalam na górę czekoladą :)
Polecam !
jaką mąkę najlepiej użyć do tego wypieku? :) mogę użyt typ 2000?
OdpowiedzUsuń