4.8.13

Pełnoziarniste muffiny z jabłkiem - absolutnie zdrowe

Bardzo się ostatnio rozsmakowałam w zdrowszych wersjach słodyczy, więc i przepisu na takie muffiny nie mogło zabraknąć.
 
Prawie nie mają cukru - większość słodyczy pochodzi z jabłek i jabłkowego soku.
Mąka pełnoziarnista i otręby sprawiają, że to zdrowa opcja dla łasuchów.
 

 
Pełnoziarniste muffiny z jabłkiem
(12 szt.)
- 50 g otrębów (ok. 1/3 szkl.)
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szkl.)
- łyżka brązowego cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 285 ml soku jabłkowego,
- 55 g roztopionego masła,
- 1 jabłko - obrane i pokrojone w mała kostkę
 
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W drugiej połączyć wszystkie mokre.
Wymieszać razem (tylko do połączenia składników).
Włożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Piec przez 25 - 30 min. w temp. 190 st. C.


10 komentarzy:

  1. takiego zdrowego muffinka chętnie bym zabrała jutro do pracy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, zdrowe muffiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukam podobnych przepisów zgodnych z moim trybem życia. Musiałabym tylko brązowy cukier zamienić na ksylitol. Ale pomysł przedni. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma go tu dużo, więc nie wiem czy jest konieczne go zamieniać...

      Usuń
  4. Super przepis! Trzeba będzie chyba zmałpować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak. Nie one pierwsze...
      Jest sok jabłkowy, który łączy całość... :)

      Usuń