26.7.13

Pełnoziarniste bułeczki - bardzo podobne do grahamek

Przepis na nie znalazłam w gazetce "Przepisy czytelników" nr 3/2012.
Buła rzecz święta, zwłaszcza taka pełnoziarnista, więc od razu trafiły na listę do zrobienia.
 

 
Zrezygnowałam z ziaren słonecznika i dałam tylko jeden gatunek otrębów.
Dodałam też cukier i sól, bo w przepisie ich nie było.
 
Wyszły pyszne, a przede wszystkim - cudowne do formowania. Często bułki są klejące, nie chcą się dać uformować - a te cudowne, zgrabne kulki.




 
Bułeczki pełno ziarniste
(około 8-10 małych sztuk)
- 2 jajka,
- op. suchych drożdży (7g),
- 40 g masła,
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej (320g),
- 1 szkl. otrębów owsianych (lub mniej)
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru
 
Mąkę, otręby, cukier i sól wymieszać.
Drożdże wymieszać w 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (375g), dodać do mąki.
Wbić jajka, wlać rozpuszczone masło.
Wyrobić, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce.
Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, zostawić na kolejne pół godziny.
Piec około 15 min. w temp. 200 st. C.


6 komentarzy: