18.7.13

Drożdżówki z makiem, serem i wiśniami - jednocześnie :)

Były takie w mojej ulubionej cukierni, w rodzinnym mieście.
Buła, mak, ser, a do tego owoce. Najczęściej widywało się te z połówką brzoskwini na wierzchu, ale ja zawsze poszukiwałam tych z wiśniami.
 
Od zawsze wiedziałam, że kiedyś je zrobię... A skoro już zrobiłam, to są na liście ulubionych :) 
 

Nie znalazłam przepisu na nie... a właściwie nie szukałam... Wzięłam pierwszy z brzegu skład drożdżówek, zrobiłam po swojemu mak, ser też, a wiśnie wybrałam z kompotu.
Improwizowane najlepsze!



 
Pierwszy gryz - smak lekko słodkiej bułki i maku.
Drugi gryz - masa makowa i lekko kwaskowy ser.
Trzeci gryz - ser i słodkie wiśnie.
 
Ideał.


Drożdżówki z makiem, serem i wiśniami
(ok. 12 szt.)
 
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej (pół kg),
- 1 szkl. letniego mleka (250 ml),
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- jajko + 2 żółtka,
- 80 g roztopionego masła,
- 1 op. suchych drożdży (7g)
 
Masa makowa:
- 200- 300 g maku,
- 2 białka,
- 4 łyżki posiekanych orzechów i rodzynek (opcjonalnie)
- 6 łyżek cukru (część można zastąpić miodem),
- olejek migdałowy
 
Masa serowa:
- 250 g białego sera,
- proszek budyniowy (lub łyżka mąki ziemniaczanej),
- 4 łyżki cukru,
- otarta skórka ze sparzonej cytryny,
 
+ wiśnie z kompotu (wypestkowane)
 
Ciasto:
Drożdże, cukier, mąkę, i sól wymieszać.
Wlać mleko, wbić jajka, dodać roztopione masło.
Całość dokładnie wyrobić (gdyby było zbyt leiste podsypać więcej mąki). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jeszcze raz wyrobić.
Uformować 12 bułeczek, ułożyć na blaszce, pozwolić podrosnąć. 
W każdej mokrą łyżką zrobić wgłębienie i wypełnić nadzieniem w kolejności - mak, ser, owoce.
 
Nadzienia przygotowujemy w międzyczasie - gdy ciasto nam wyrasta.
 
Masa makowa:
Mak sparzyć (idealnie byłoby mlekiem, ale może być wodą), wystudzić.
Zmielić.
Dodać cukier, bakalie, olejek migdałowy.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.
 
Masa serowa:
Ser utrzeć (lub zmielić), dodać proszek budyniowy, cukier i skórkę.
Dokładnie wymieszać.
 
Piec około 20 min. (zależnie od wielkości buł) w temp. 190 st. C.
 



12 komentarzy:

  1. Muszą smakować wybornie :)
    A ja cały czas robię drożdżówki z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że aż tak zasmakowały :)
      Też musze do nich wrócić, bo dawno nie robiłam :))

      Usuń
  2. Uwielbiam, ja w mojej ulubionej cukierni mam tylko z serem i makiem i już są pyszne, co dopiero z wiśniami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo... Myślałam, że tylko nasza cukiernia taka pomysłowa :)

      Usuń
  3. A ja z dzieciństwa najbardziej pamiętam amerykanki i warkocze z serem. Twoje połączenie bardzo kusi...zapisuję na listę do spróbowania.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszły te drożdżóweczki. Wyglądają niesamowicie apetycznie. Takich łączonych z serem i makiem jeszcze nie robiłam, choc połączenie idealne. A do tego wisienki... niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają intrygująco, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń