15.7.13

Chleb przenny pełnoziarnisty

O ile ja lubię chlebowe eksperymenty - chleb z cebulą, czosnkiem, papryką czy pomidorowy, o tyle Majlord najchętniej jadłby tylko jeden.
Ten.
 

Jest to chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem owsianych otrębów.
Pieczony na drożdżach, w formie keksówce.
Cały proces wyrastania odbywa się już w piekarniku.


 
 
Chleb pszenny pełnoziarnisty
(1 bochenek z formy keksówki)
- 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 1/2 kg),
- op. suchych drożdży (7g),
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 3-4 łyżki otrębów owsianych
- 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
 
+ tłuszcz i owsiane płatki do formy
 
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem, otrębami. Wlać olej i wodę.
Wyrobić.
Keksówkę wysmarować masłem, posypać grubo płatkami owsianymi.
Wyłożyć ciasto.
Wierzch zwilżyć wodą.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 st. C i piec około 40 min.
Zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze od 50 min. do godziny
Studzić na kratce.




8 komentarzy: