29.2.12

Rogaliki drożdżowe z serem i/lub dżemem

Powstały, gdy w domu nie było nic słodkiego, szafki też bardziej niż puste, a w lodówce leżała nieco osamotniona kostka białego sera marki Tesco :)
Jak na pierwszy raz i moje zdolności twórcze - wyszły całkiem udane.


Składniki:
- 75g masła,
- 1 szkl. mleka,
- 1 op. suchych drożdży,
- 1/4 szkl. cukru, (jeśli ktoś woli bardzo słodkie radzę dodać więcej),
- 3 szkl. mąki (tutaj uwaga: w zależności od mąki ciasto może "zabrać" więcej)

- dowolne nadzienie (nutella, dżem, ser biały - z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego i żółtka jaja, czekolada połamana w kostki)



Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim margarynę. Drożdże, cukier i mąkę mieszamy razem. Do suchych składników wlewamy mleko i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy dość cienko na kształt okręgu.
Nożem dzielimy okrąg na trójkąty, u podstawy nakładamy nadzienie (po solidnej łyżeczce) i zwijamy formując rogalik.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy, żeby nieco podrosły.
Pieczemy przez 15.20 min. w 200-220 stopniach C.

Z podanej porcji wyszło mi 36 niedużych i niekształtnych, ale za to pysznych rogalików :)



11 komentarzy:

  1. Mmm... gdybym tylko miała porządny piekarnik, a nie mikrofalówkę tylko z górną grzałką...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje Ci zrobić ciasto w 5 min :P
      ...albo wpaść poznać Michałka :D

      Usuń
    2. Ja właśnie produkuję rogaliki, ale mam jeszcze ochotę na zrobienie chleba :D

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że się udały :)

      Usuń
  2. Biały ser marki Tesco? Jaki to? Ja zawsze kupuję w polskich sklepach. Nie wiedziałam, że można kupić w Tesco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W "moim" Tesco jest też polski dział i są tam polskie twarogi, ale zazwyczaj w ramach oszczędności kupuję quark za 85 pensów :)

      Usuń
    2. Można go znaleźć na dziale z serami, mniej więcej pod fetą, obok mascarpone :)

      Usuń
  3. to ciasto jest bez jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezbyt często spotykam ciasta drożdżowe w których byłyby jajka...

      Usuń
  4. Oj dodaje się jajeczka......ale aby było cudownie pulchne to tylko same żółtka. natomiast białko z mlekiem możesz zużyć do posmarowania rogaliczków przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam wiele przepisów na drożdżowe bez jajek i nie widzę różnicy między tymi jajecznymi... ;)

      Usuń