7.10.13

Chleb bez zagniatania

To jeden z tych chlebów, których zrobienie nie przysporzy nikomu problemu.
Wrzucić, zmieszać, odstawić, upiec.
 

Składniki są banalne, wykonanie najprostsze jak się da.
Wychodzi bochenek o megachrupiącej skórce i mięciutkim miąższu.


 
Piekłam go już kilka razy. Zawsze robię to w okrągłym naczyniu do zapiekania z pokrywką) i na takie to przepis.
Znalazłam go tutaj, ale swoją wersję uprościłam i skróciłam czas oczekiwania.


 
Chleb bez zagniatania
(na okrągłe naczynie żaroodporne ok.15cm średnicy)
- 3 szkl. mąki (pół kg),
- łyżeczka soli,
 - op. suchych drożdży (7g),
- niepełna łyżeczka cukru,
- 300 ml chłodnej wody,
- ewentualne dodatki (ser żółty, przyprawy, podsmażona cebulka)
 
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże i ewentualne dodatki. Wymieszać.
Wlać wodę, mieszać łyżką pół minuty. Ma być lejące i klejące.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (w oryginale na noc, ale ja daje mu maks. 2 godz.)
Lekko wyrobić i znów zostawić do podrośnięcia.
 
Piekarnik rozgrzać do 240 - 250 st. C, wstawić do środka puste naczynie żaroodporne, rozgrzać je i delikatnie wyjąć.
Włożyć do gorącego naczynia ciasto.
Piec pod przykryciem przez 30 min., zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 min.
 
Wyjmować z formy po ostudzeniu, podważając nożykiem.


13 komentarzy:

  1. mniam! :) Wygląda super, na taaaki wyrośnięty, mega :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Muszę spróbować dla tej chrupiącej skórki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować. Tylko użyję naczynia owalnego bo nie mam okrągłego :)
    A robiłaś kiedyś może z mąki pełnoziarnistej? Albo jakoś pół na pół? bo wolę ciemniejsze chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne, żeby naczynie nie było za duże, bo chleb się rozleje i już tak nie wyrośnie...

      Proszę: http://kempkowo.blogspot.co.uk/2013/07/chleb-przenny-penoziarnisty.html
      Też wolę pieczywo pełnoziarniste, bo jakoś bardziej się najadam :) Ten przepis jest też bardzo prosty, to ulubiony chleb mojego Tomka :)

      Usuń
  4. na pewno wyprobuje ten sposób na chlebek bo jest prosty i szybki niż jak robiłam inna metoda chlebek,mam nadzieje ze mi się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby :) Powinien - robiłam go kilka razy i za każdym razem z powodzeniem :)

      Usuń
  5. chlebek ze zdjącia bardzo mi się spodobał, spróbować muszę taki upiec. Kocham chleb tzw ostry, dobrze wypieczony z chrupiącą skórką. Po zniknięciu ulubionej piekarni wszystko kupne to nie to. By nie być posądzona o kradzież zgłaszam niniejsze bo ślinka leci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też preferuje chrupiącą skórkę :) Uwielbiam taką :)

      Usuń
  6. wyrósł super!:) przepis zapisuje bo kusi mnie on:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zaczęłam robić ten chleb i ciasto nie jest lejące; wiec albo malo wody albo 3 szklanki maki to nie 1/2 kg maki. pozdrawiam

      Usuń
    2. 1 szkl. o pojemności 250ml mieści w przybliżeniu 160-180g mąki (w zależności od rodzaju)
      Zawsze robię wg tych proporcji...

      A ten chleb piekłam wg tych co podane... 300 ml wody to bardzo dużo jak na 3 szkl. mąki - to ponad 1/3 i na pewno nie jest jej za mało...

      Usuń