To jedne z ciastek, które upiekłam w ramach nowo odkrytej miłości do cynamonu.
Megacynamonowe, słodkie za sprawą rodzynek i idealne do małych rączek.
Ciastka cynamonowo-rodzynkowe
- 75 ml oleju,
- ok. 50 g cukru (1/4 szkl.) (wskazany brązowy),
- 1 jajko,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 100g rodzynek,
- 175g (1 szkl.) mąki - najlepiej pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę, sodę i cynamon przesiać. Połączyć w misce z resztą składników - mieszając drewnianą łyżką.
Umieszczać łyżką na blasze (porcje wielkości orzecha).
Piec 8-10 min. w 190 st. C.
Pychotki :) Musiały pachnieć bosko :)
OdpowiedzUsuńPachniały :)
UsuńŚwietnie wyglądają! Muszą smakować doskonale:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
Usuńhaha też kiedyś nie pajałam miłością do cynamonu, teraz jest inaczej, więc na takie ciacha bym sie skusiła:)
OdpowiedzUsuńChyba dużo osób tak ma :)
Usuńporywam do kawusi :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę :)
Usuń