Przyjęło się, że paluszki rybne, to takie szybkie danie - wyjąć z opakowania, wrzucić na patelnie i po chwili gotowe.
Tymczasem zrobienie domowych nie zabiera dużo więcej czasu.
Paluszki lubią prawie wszyscy dorośli, a już na pewno wszystkie dzieci.
Być może przez to, że taki paluszek niezupełnie przypomina rybę? A dzieci często ryb nie lubią.
Domowe paluszki rybne
(2 porcje)
- 2 filety z ryby,
- sól, pieprz, sok z cytryny,
- jajko,
- bułka tarta,
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
Rybę pociąć na mniejsze kawałki, przyprawić.
Jajko wybić na talerz, rozbełtać.
Na drugim talerzu wymieszać parmezan z bułką tartą.
Kawałki ryby zamaczać w jajku, następnie obtaczać w bułce.
Wersja dla szczęśliwców: usmażyć na złoto z dwóch stron, na rozgrzanym oleju.
Wersja zdrowsza: ułożyć na blaszce lub ruszcie. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 min. w temp. 180 st. C (po połowie czasu paluszki odwrócić)
domowe najlepsze;) i wiemy co jest w środku;)
OdpowiedzUsuńO! takie są moimi ulubionymi. Szczególnie dorsz w panierce z dodatkiem kokosa :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam :)
UsuńJaką rybę do tego używasz?
OdpowiedzUsuńJaka podleci :P Długo kupowaliśmy dorsza, teraz kupujemy coś co się nazywa cobbler :P
Usuń