14.10.13

Domowe paluszki rybne

Przyjęło się, że paluszki rybne, to takie szybkie danie - wyjąć z opakowania, wrzucić na patelnie i po chwili gotowe.
Tymczasem zrobienie domowych nie zabiera dużo więcej czasu.
 

 
Paluszki lubią prawie wszyscy dorośli, a już na pewno wszystkie dzieci.
Być może przez to, że taki paluszek niezupełnie przypomina rybę? A dzieci często ryb nie lubią.


 
Domowe paluszki rybne
(2 porcje)
- 2 filety z ryby,
- sól, pieprz, sok z cytryny,
- jajko,
 - bułka tarta,
 - 2 łyżki drobno startego parmezanu
 
Rybę pociąć na mniejsze kawałki, przyprawić.
Jajko wybić na talerz, rozbełtać.
Na drugim talerzu wymieszać parmezan z bułką tartą.
Kawałki ryby zamaczać w jajku, następnie obtaczać w bułce.
 
Wersja dla szczęśliwców: usmażyć na złoto z dwóch stron, na rozgrzanym oleju.
Wersja zdrowsza: ułożyć na blaszce lub ruszcie. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 min. w temp. 180 st. C (po połowie czasu paluszki odwrócić)


5 komentarzy:

  1. domowe najlepsze;) i wiemy co jest w środku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! takie są moimi ulubionymi. Szczególnie dorsz w panierce z dodatkiem kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jaka podleci :P Długo kupowaliśmy dorsza, teraz kupujemy coś co się nazywa cobbler :P

      Usuń