10.10.13

Zupa-krem z pora

Ta zupa od pierwszego razu trafiła na podium naszych ulubionych zup.
 

 
Zazwyczaj nie lubimy zup-kremów, ale ta podbiła nasze serca. I podniebienia.
Jest idealna: smak porów, posmak ziemniaków i zapach boczku.
Pyszności!


 
Zupa-krem z pora
(3-4 porcje)
- 3 białe części dużych porów,
- łyżka masła,
- 3 średnie ziemniaki,
- ok. 200 g wędzonego boczku,
- 1-1,5 l bulionu
 
Pory umyć, dokładnie oczyścić (piasek znajduje się między warstwami!), pokroić w talarki, zeszklić na maśle.
Ja swoje po pokrojeniu, a przed smażeniem wrzucam na durszlak i długo płuczę pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu i gotować do miękkości.
Dorzucić pokrojony boczek i por, gotować jeszcze 10-15 min.
Zupę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować przy pomocy blendera.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię krem porowy - robię podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupe z pora. Niekoniecznie krem, bo wolę jak w zupie cos pływa, ale zupa porowa pod każdą postacią jest przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      U nas akurat porowa musi być w formie kremu, a tak na co dzień, też wolimy konkretniejsze :)

      Usuń