2.1.13

Blondie z jeżynami

Witam po dość długiej przerwie. Wyjątkowo nie obiecuję, że się poprawię, bo jakoś wątpię, żeby to było chwilowo możliwe :)
Niemniej bardzo dziękuje wszystkim obserwatorom, że jesteście, czytacie i komentujecie. Blog miał w zeszłym miesiącu od groma wejść, co mnie bardzo cieszy. Zwłaszcza, że nie miałam zbyt dużych możliwości na nim pisać.

Minął Sylwester i minęła Gwiazdka.
Mam nadzieję, że ten świąteczno-sylwestrowy czas spędziliście w przyjaznej atmosferze :)
(I że nie załamaliście się po wejściu na wagę - jak ja dziś rano...)

Podrzucam przepis na blondie. Biała alternatywa dla nielubiących zwykłej czekolady. Dobra na cały rok, idealna do drugiego śniadania lub podwieczorku.

O ile mnie biała czekolada ni ziębi ni grzeje, o tyle Tomek bardzo lubi.
Połączyłam przyjemne (pieczenie) z pożytecznym (sprawienie radości Mężowi) i powstało blondi :)
W pierwotnej wersji miało być z malinami i migdałami, ale tych akurat na stanie nie miałam, a jeżyny owszem...:)


Bardzo zmniejszyłam ilość cukru, więc nie polecam ucinać jej jeszcze bardziej.


Blondie z jeżynami:
- 125 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 1/3 szkl. cukru (jakieś 70 g),
-1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g białej czekolady,
- około 100 g jeżyn

Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować miękkie masło z cukrem na białą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając. Wsypać mąkę i miksować jeszcze około minuty.
Do masy dorzucić pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę i owoce.
Wylać na blachę. Oczywiście jest to przepis na bardzo małą porcje ciasta (jak to brownie i blondie...), więc należy użyć specjalnej kwadratowej formy do brownie (20 x 20cm) lub tortownicy.
Piec około 40 min. w temp. 170 st. C.



PS. Ktoś wstawił mój przepis na lody krówkowe (wraz ze zdjęciem) na stronę zszywka.pl.
Prawdopodobnie nie miałabym nic przeciwko, gdyby ta osoba wcześniej spytała o zgodę... Lub przynajmniej wstawiła komentarz informując, że przepis "pożycza".
Cieszę się, że kogoś zainspirowałam na tyle, że skopiował przepis i puścił w świat...
Ale jednak wyszło...niefajnie...

16 komentarzy:

  1. Zauważyłam ostatnio, że dużo przepisów na durszlaku z blondie :) a to bardzo dobrze :p, u mnie blondie na blogu też nagle nie wiadomo czemu zaczeło bić rekordy popularności :D a dodawalam je z jakiś 6 miesięcy temu :P
    Twoje - z ciekawym urozmaiceniem, chętnie pokombinuję, bo blondie uwielbiam!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja widziałam kilka daaawniej.
      Wreszcie się skusiłam na własne po podpatrzeniu przepisu w gazetce z Tesco :P

      Rzeczywiście jest pyszne! Chyba nawet tradycyjnego browniaka smakiem przebija!:)

      Usuń
  2. Bo tacy są ludzie.. Niestety..
    A ciasto wyszło apetycznie! Ja poproszę następny przepis na jakieś dobre ciasto które jest zdrowe, mało kaloryczne i zarazem pyszne (od dzisiaj się odchudzam :D haha).
    I czekam na miela :D ;***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam chyba malo kalorycznego ciasta... Ale kawaleczek zwyklego nigdy nie szkodzi :D
      Powiem Ci tylko ze ja radykalnie zmniejszam ilosc wsypywanego cukru. W tym przepisie oryginalnie cukru bylo prawie 200g.
      Troche to dziala przy diecie :D

      Aaaaaa! Czy ja Ci juz mowilam ze upieklam Twoje babeczki? I to jakos z miesiac temu!
      Pycha!

      Usuń
    2. No właśnie miałam ostatnio już o to pytać ! Ale poważnie ;> To musisz tu przepis dodać oczywiście z dopiskiem mojej skromnej osoby :D hahaha nie no żartuję!

      Usuń
    3. Dodam, dodam... Ale wiesz jak u mnie z czasem :D
      Właśnie odpowiedź dla Ciebie piszę kątem :D

      Usuń
  3. Masz przepis na lody krówkowe ? Hm...muszę poszukać :) dodawaj jakiś znak,czy opis do zdjęć wtedy będzie mniej osób pożyczało zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegos czasu podpisuje zdjecia. Zaraz sprawdze czy i lody byly podpisane...
      Jest przepis na nie na blogu.
      Na dole strony pod postami masz tagi - to jedyne lody wiec powinnas znalezc :)

      Usuń
  4. ech na złodziei przepisów nie ma rady... napisz do administratora zszywki.pl... nie można pobłażać złodziejom, niech skasują kradziony wpis lub zablokują złodzieja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ten portal polega na wklejaniu inspiracji z internetu... Zreszta nad podkradzionym zdjeciem i przepisem jest malutki napis z jakiego to bloga, takze wszystko "legalnie"...

      Usuń
  5. Lubię blondie, szczególnie z suszonymi morelami i rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  6. to ja sie na kawalek skusze :) jesli Ci jeszcze cos zostalo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. super! słodycz białej czekolady przełamana jeżynami

    OdpowiedzUsuń