Witam po dość długiej przerwie. Wyjątkowo nie obiecuję, że się poprawię, bo jakoś wątpię, żeby to było chwilowo możliwe :)
Niemniej bardzo dziękuje wszystkim obserwatorom, że jesteście, czytacie i komentujecie. Blog miał w zeszłym miesiącu od groma wejść, co mnie bardzo cieszy. Zwłaszcza, że nie miałam zbyt dużych możliwości na nim pisać.
Minął Sylwester i minęła Gwiazdka.
Mam nadzieję, że ten świąteczno-sylwestrowy czas spędziliście w przyjaznej atmosferze :)
(I że nie załamaliście się po wejściu na wagę - jak ja dziś rano...)
Podrzucam przepis na blondie. Biała alternatywa dla nielubiących zwykłej czekolady. Dobra na cały rok, idealna do drugiego śniadania lub podwieczorku.
O ile mnie biała czekolada ni ziębi ni grzeje, o tyle Tomek bardzo lubi.
Połączyłam przyjemne (pieczenie) z pożytecznym (sprawienie radości Mężowi) i powstało blondi :)
W pierwotnej wersji miało być z malinami i migdałami, ale tych akurat na stanie nie miałam, a jeżyny owszem...:)
Bardzo zmniejszyłam ilość cukru, więc nie polecam ucinać jej jeszcze bardziej.
Blondie z jeżynami:
- 125 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 1/3 szkl. cukru (jakieś 70 g),
-1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g białej czekolady,
- około 100 g jeżyn
Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować miękkie masło z cukrem na białą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając. Wsypać mąkę i miksować jeszcze około minuty.
Do masy dorzucić pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę i owoce.
Wylać na blachę. Oczywiście jest to przepis na bardzo małą porcje ciasta (jak to brownie i blondie...), więc należy użyć specjalnej kwadratowej formy do brownie (20 x 20cm) lub tortownicy.
Piec około 40 min. w temp. 170 st. C.
PS. Ktoś wstawił mój przepis na lody krówkowe (wraz ze zdjęciem) na stronę zszywka.pl.
Prawdopodobnie nie miałabym nic przeciwko, gdyby ta osoba wcześniej spytała o zgodę... Lub przynajmniej wstawiła komentarz informując, że przepis "pożycza".
Cieszę się, że kogoś zainspirowałam na tyle, że skopiował przepis i puścił w świat...
Ale jednak wyszło...niefajnie...
Zauważyłam ostatnio, że dużo przepisów na durszlaku z blondie :) a to bardzo dobrze :p, u mnie blondie na blogu też nagle nie wiadomo czemu zaczeło bić rekordy popularności :D a dodawalam je z jakiś 6 miesięcy temu :P
OdpowiedzUsuńTwoje - z ciekawym urozmaiceniem, chętnie pokombinuję, bo blondie uwielbiam!
pozdrawiam ciepło,
Szana :)!
Ja widziałam kilka daaawniej.
UsuńWreszcie się skusiłam na własne po podpatrzeniu przepisu w gazetce z Tesco :P
Rzeczywiście jest pyszne! Chyba nawet tradycyjnego browniaka smakiem przebija!:)
Bo tacy są ludzie.. Niestety..
OdpowiedzUsuńA ciasto wyszło apetycznie! Ja poproszę następny przepis na jakieś dobre ciasto które jest zdrowe, mało kaloryczne i zarazem pyszne (od dzisiaj się odchudzam :D haha).
I czekam na miela :D ;***
Nie znam chyba malo kalorycznego ciasta... Ale kawaleczek zwyklego nigdy nie szkodzi :D
UsuńPowiem Ci tylko ze ja radykalnie zmniejszam ilosc wsypywanego cukru. W tym przepisie oryginalnie cukru bylo prawie 200g.
Troche to dziala przy diecie :D
Aaaaaa! Czy ja Ci juz mowilam ze upieklam Twoje babeczki? I to jakos z miesiac temu!
Pycha!
No właśnie miałam ostatnio już o to pytać ! Ale poważnie ;> To musisz tu przepis dodać oczywiście z dopiskiem mojej skromnej osoby :D hahaha nie no żartuję!
UsuńDodam, dodam... Ale wiesz jak u mnie z czasem :D
UsuńWłaśnie odpowiedź dla Ciebie piszę kątem :D
Masz przepis na lody krówkowe ? Hm...muszę poszukać :) dodawaj jakiś znak,czy opis do zdjęć wtedy będzie mniej osób pożyczało zdjęcia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd jakiegos czasu podpisuje zdjecia. Zaraz sprawdze czy i lody byly podpisane...
UsuńJest przepis na nie na blogu.
Na dole strony pod postami masz tagi - to jedyne lody wiec powinnas znalezc :)
ech na złodziei przepisów nie ma rady... napisz do administratora zszywki.pl... nie można pobłażać złodziejom, niech skasują kradziony wpis lub zablokują złodzieja!
OdpowiedzUsuńNiestety, ten portal polega na wklejaniu inspiracji z internetu... Zreszta nad podkradzionym zdjeciem i przepisem jest malutki napis z jakiego to bloga, takze wszystko "legalnie"...
UsuńLubię blondie, szczególnie z suszonymi morelami i rodzynkami :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie próbowałam :)
Usuńto ja sie na kawalek skusze :) jesli Ci jeszcze cos zostalo :D
OdpowiedzUsuńjuż nie ma :(
Usuńsuper! słodycz białej czekolady przełamana jeżynami
OdpowiedzUsuńNie do pogardzenia...;)
Usuń