9.1.14

Cienki spód do pizzy

Dodawałam już kiedyś przepis na mój ulubiony spód do pizzy, ale dziś przychodzę z innym.
Ten jest cienki, chrupiący, starcza na standardową prostokątną blachę (jak do ciasta).
I - co najważniejsze - jest szybki, bo nie wymaga wyrastania...
 


Cienki spód do pizzy
(1 blacha)
- 250 g mąki (1.5 szkl),
- pół saszetki drożdży suszonych (ok. 3-4g),
- 125 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta cukru,
- łyżka oliwy
 
Drożdże rozprowadzić w wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na chwilę, a gdy zaczyn ruszy dodać resztę mąki i sól, wyrobić.
Dodać oliwę i ponownie zagnieść.
Odstawić na 10 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Rozłożyć na blachę, nałożyć dowolne składniki pizzy.
Piec ok. 20-30 min. w temp. 190 st. C.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Próbuj, próbuj - mi tylko raz się nie udało: w ostatniej chwili odkryłam, że nie mam oleju i dodałam do ciasta roztopione masło... O matko, co to była za guma xD

      Usuń
    2. Też tak kiedyś zrobiłam.... i poszło do kosza :/
      A robiłaś może bajaderkę? bo mam wielką ochotę, ale jeszcze nigdy nie robiłam a w sumie ciasta już dawno nie schrzaniłam tak przez przypadek i zastanawiam się jak zrobić zakalca :D

      Usuń
    3. Robiłam, robiłam parę razy... :D Lubię takie z rumem :D
      Hmm... u nas się ciasto nie ostaje, nawet zakalec... Zazwyczaj korzystam do bajaderek z kupnych biszkoptów... ;) W Tesco są takie spody biszkoptowe, słodkie toto jak ulepek, ale nie trzeba na gwałt piec zakalca :D
      Ale z przepisu nigdy nie korzystam, tylko robię na oko dodając co się nada (koniecznie wiórki i żelki :D)

      Usuń
    4. Super! dzięki za podpowiedź :*

      Usuń
    5. Boję się tylko, że efektami pochwalisz się na blogu i mi się znowu zachce... :D
      Wczoraj w telewizji zobaczyłam lody i teraz nie spocznę póki sobie nie kupie :D

      Usuń