Kolejny z tradycyjnych serników - ciężki, wilgotny, kwaśny - taki jak lubimy...
Cały jego smak i aromat pochodzą ze skórki cytrynowej.
Tak prosto, tak pysznie..
Niech żyją tradycyjne serniki!
Sernik cytrynowy
(1 tortownica)
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki,
- pół kostki masła (125g),
- łyżka cukru,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 200g masła,
- 6 jaj,
- 150 g cukru pudru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka starta z dwóch sparzonych cytryn,
- 150 g rodzynek
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię, chłodzić pół godz.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno formy.
Zrobić masę serową:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem. Stale ucierając dodawać porcjami ser i mąkę ziemniaczaną.
Dołożyć rodzynki i skórkę cytrynową.
Delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę przełożyć na przygotowany spód.
Piec 75 min. w temp. 175 st. C.
Mogę się wprosić na kawałek, mogę? :)))
OdpowiedzUsuńMuszę niebawem kupić ponownie masę serową ♥ Lubię też taki bez spodu, tylko sam ser. Pychota!
Możesz nawet na dwa - zapraszam :))
UsuńOoo... też lubię te bezspodowe... Słodze wtedy mniej, albo słodzikiem i mogę taki sernik jeść bez wyrzutów sumienia o dowolnej porze dnia i nocy - wszak samo białeczko :D
Zaczęłam używać cukru kokosowego bo ja słodzików nie lubię, wyjątkiem jest stewia ale też w małej ilości :)
UsuńMuszę teraz zrobić bułeczki drożdżowe z serem ♥
Też nie lubię za bardzo, ale w cieście aż tak nie czuć...
UsuńWłaśnie stewii używałam dotąd... Ale mi jej smak przeszkadza, wyczuwam gorycz - zwłaszcza w napojach typu kakao... Słodzone stewią traci na smaku... :(
Buuuuuułeeeeeeczki... Wrzucam na listę do zrobienia, bo teraz będę robić cynamonowe ciasto odrywane :D
Super sernik ;) Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńidealny dla mojej mamy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłem i nie wyszedł
OdpowiedzUsuńAle co nie wyszło? Ciasto? Ser? Nie upiekł się? Nie smakował?
Usuń