21.11.13

Zdrowe batoniki owsiano - dyniowe

Lubię batoniki zbożowe, ale te kupowane w sklepie są zbyt słodkie i zbyt lekkie jak na moje gusta.
Wg mnie taki batonik powinien sycić głód, a nie tylko zaspokajać chcicę na cukier.
 

 
Skorzystałam z okazji, że kupiłam w promocji paczkę pestek dyni i orzeszków piniowych.
Do tego płatki owsiane i prawie gotowe...


Skłamałabym, gdybym napisała, że nie ma w nich cukru - jest miód i trochę czekolady (nie mogłam się powstrzymać).
Ale nie ma mąki i tylko minimum masła (żeby całość się trzymała).
Dla mnie idealnie...


Zdrowe batoniki owsiano - dyniowe
(standardowa prostokątna blaszka do ciasta)
- łyżka miodu,
- pół szkl. soku np. jabłkowego (125 ml)
- 2 rozbełtane jajka,
- skórka ze sparzonej cytryny,
- 2 paski czekolady gorzkiej (posiekanej),
- szkl. pestek dyni wymieszanych z orzeszkami piniowych,
-50g roztopionego masła,
- szkl. rodzynek,
- 2 i pół szkl. płatków owsianych (250g)
 
Suche składniki wymieszać, dodać miód, sok, jajka i masło, dokładnie połączyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozsmarować masę.
Piec ok. 25 - 30 min. w temp. 180 st. C.
Kroić po wystudzeniu.
 


12 komentarzy:

  1. W pierwszej chwili pomyślałam że jest w nich pure z dyni :) fajny zestaw smakowy no i fakt sycące.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogłam się ogarnąć z nazwą - tak przypuszczałam, że kogoś zmyli...

      Usuń
  2. Wyglądają na pyszne chrupiące ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie były bardziej z tych miękkich, a chrupały tylko pestki i orzeszki :)

      Usuń
  3. mam podobne zdanie na temat batoników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne lubię takie zdrowe przekąski:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ostatnio batoniki kakaowo-owsiane, ale ten przepis jest bardziej konkretny :). I pewnie bardziej sycące te Twoje batoniki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakie były Twoje, ale te sycą baaardzo :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis! Chyba sie skuszę i wypróbuję, bo wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń