Lubię batoniki zbożowe, ale te kupowane w sklepie są zbyt słodkie i zbyt lekkie jak na moje gusta.
Wg mnie taki batonik powinien sycić głód, a nie tylko zaspokajać chcicę na cukier.
Skorzystałam z okazji, że kupiłam w promocji paczkę pestek dyni i orzeszków piniowych.
Do tego płatki owsiane i prawie gotowe...
Skłamałabym, gdybym napisała, że nie ma w nich cukru - jest miód i trochę czekolady (nie mogłam się powstrzymać).
Ale nie ma mąki i tylko minimum masła (żeby całość się trzymała).
Dla mnie idealnie...
Zdrowe batoniki owsiano - dyniowe
(standardowa prostokątna blaszka do ciasta)
- łyżka miodu,
- pół szkl. soku np. jabłkowego (125 ml)
- 2 rozbełtane jajka,
- skórka ze sparzonej cytryny,
- 2 paski czekolady gorzkiej (posiekanej),
- szkl. pestek dyni wymieszanych z orzeszkami piniowych,
-50g roztopionego masła,
- szkl. rodzynek,
- 2 i pół szkl. płatków owsianych (250g)
Suche składniki wymieszać, dodać miód, sok, jajka i masło, dokładnie połączyć.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozsmarować masę.
Piec ok. 25 - 30 min. w temp. 180 st. C.
Kroić po wystudzeniu.
W pierwszej chwili pomyślałam że jest w nich pure z dyni :) fajny zestaw smakowy no i fakt sycące.
OdpowiedzUsuńNie mogłam się ogarnąć z nazwą - tak przypuszczałam, że kogoś zmyli...
UsuńWyglądają na pyszne chrupiące ! :)
OdpowiedzUsuńWłaściwie były bardziej z tych miękkich, a chrupały tylko pestki i orzeszki :)
Usuńmam podobne zdanie na temat batoników ;)
OdpowiedzUsuńświetne lubię takie zdrowe przekąski:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio batoniki kakaowo-owsiane, ale ten przepis jest bardziej konkretny :). I pewnie bardziej sycące te Twoje batoniki :).
OdpowiedzUsuńNie wiem jakie były Twoje, ale te sycą baaardzo :)
UsuńBardzo fajny przepis! Chyba sie skuszę i wypróbuję, bo wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńNie krępuj się :)
Usuń