9.11.13

Drożdżowo-serowe rogaliki z nutellą

Jutro będę piekła rogale Marcińskie wypełnione białym makiem, a dziś zostawiam Was z przepisem na rogaliki całkiem inne niż zwyczajne.
 

 
Powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem twarogu, dzięki czemu są bardzo miękkie i dłużej zachowują świeżość.
 


Nasze wypełniłam nutellą, chyba w ramach odskoczni od dżemu, którym zawsze nadziewam wszelkie rogale, ale oczywiście nadzienie można dowolnie zmieniać.


 
Drożdżowo-serowe rogaliki z nutellą
- pół kostki twarogu (ok. 120g),
- 120 ml mleka,
- 1,5 szkl mąki pszennej (ok. 250g),
- 2-3 łyżeczki cukru,
- łyżka oleju,
- pół op. suszonych drożdży (ok. 4-5g),
- nutella
 
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na kilka minut.
Dodać mąkę, twaróg i olej, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować na okrąg, pokroić na trójkąty. Nałożyć nadzienie, zwinąć rogale. Ułożyć na blasze do podrośnięcia.
Piec ok. 15 min. w temp 180st. C.
 
Nie są bardzo słodkie, więc - kto może - niech lukruje :)


6 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają :D Ajj ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie wyrośnięte rogale. Nie jadłam jeszcze drożdżowego ciasta z twarogiem i aż jestem ciekawa jak wpływa na jego smak :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku prawie nie czuć sera, ale bardzo przedłuża trwałość - są miękkie przez kilka dni.

      Usuń