18.11.13

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku pierwszy raz zobaczyłam u Aniki.
Majlord strasznie marudzi przy naleśnikach na słodko, więc poświęciłam swoje upodobania kulinarne i zrobiłam mu naleśniki nadziane ostrym farszem.
 

 
Inspirując się tu i ówdzie - wymiotłam lodówkę i wrzuciłam do farszu wszystko co się nadawało.
Wyszło całkiem smacznie, a przede wszystkim było to danie bardzo syte.
Z naczynia, które widzicie na zdjęciu zostało po porcji jeszcze na drugi dzień...


Naleśniki po meksykańsku
(ok. 5 - 6 szt.)
Naleśniki:
- 250 ml płynu (mleko + woda),
- jajko,
- ok. 100 g mąki
 
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Powinno wyjść około 5 naleśników.
Uwaga: ciasto z tego przepisu wychodzi rzadkie i trudno będzie je przewracać bez uszkodzenia jeśli Wasza patelnia nie jest idealna.
 
Farsz:
- 2 kiełbasy,
- duże udko kurczaka + przyprawy,
- 4 kopiaste łyżki kukurydzy z puszki,
- puszka czerwonej fasoli,
- 200 g pieczarek,
- 2 czerwone papryki,
- cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 
+ żółty ser
 
Udko opłukać, osuszyć i oddzielić mięso od kości. Pokroić na małe kawałki, przyprawić.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni, dorzucić przyprawione mięso.
Gdy mięso przestanie być surowe, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat i dusić przez chwilę.
Gdy płyn odparuje przełożyć farsz do miski, dodać kukurydzę, fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę.
Przyprawic do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.
 
Na każdy naleśnik nałożyć grubo farszu, złożyć w kopertkę.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem.
 
Zapiekać 20 min. w temp. 180 st. C.



9 komentarzy:

  1. słone naleśniki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę słodkie, ale w tej wersji też mi podeszły :)

      Usuń
  2. Cieszę się, że moje naleśniki zainspirowały Cię. Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za inspiracje :*
      Nie robiłam dokładnie jak u Ciebie, bo zawsze w takich sytuacjach wymiatam lodówkę z tego co tam akurat jest :))

      Usuń
  3. Ah Ci mężczyźni i te ostre potrawy, czego to się dla nich nie zrobi :D
    Mimo wszystko na pewno apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj na obiad - potwierdzam pyszne!

    OdpowiedzUsuń