5.2.13

Babeczki z puszystą pianką












 Długi czas nie piekłam muffinek... z prostego powodu - nie miałam foremek.




W końcu kupiłam, była okazja i upiekłam. Oj, jak sobie wtedy wyrzucałam zmarnowany czas, gdy nie znałam radości tworzenia tych małych cudeniek!
Teraz piekę często, a te pierwsze wreszcie doczekały się publikacji.


Przepis na nie znalazłam w "Przyślij przepis" - jak zwykle po swojemu trochę zmieniłam składniki (między innymi dałam mniej cukru).
Najbardziej chodziło mi o tę piankę z góry. Pojęcia nie miałam cóż to będzie za smak.
W końcu okazało się, że to ciepłe lody, znane też niektórym jako "murzynki" :)

Przepis podaję po moich zmianach.

 Babeczki z pianką (ciepłym lodem)
12 sztuk:

Ciasto:
- 3 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl. mąki,
- jabłko,
- gruszka
 
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Jabłko i gruszkę umyć, obrać, wykroić gniazda i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (każde osobno).
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier i żółtka.
Wciąż miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem i sodą oraz olej.

Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i wymieszać. Wmieszać startą gruszkę.
Do białej części ciasta wmieszać starte jabłko.

Przelać do foremek wyłożonych papilotkami.
Piec około 30 min. w temp. 180 st. C.
Studzić na kratce.


Pianka:
- 3 białka (koniecznie wcześniej sparzyć jajka!),
- 1 i 1/4 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
- posypka do dekoracji

Pianka będzie bardzo słodka!

Białka ubijamy z ekstraktem i 1/4 szkl. wody. Gdy zacznie się robić piana powoli wsypujemy cukier.
Miksujemy około 2 min. na sztywno, po czym ubijamy przez dokładnie 12 min. w kąpieli wodnej (nie krócej!)
Studzimy.

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy piankę na ostudzone babeczki.
Posypujemy posypką.
 


To 12 min. ubijania w kąpieli wodnej ma zapewnić piance odpowiednią temperaturę.
Po prostu - w garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, kładziemy na garnku miskę z pianą z białek i ubijamy.



Zapewniam, że warto się potrudzić.
A przepis jest prostszy niż się wydaje... :)

Komuś babeczkę?

10 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają zwłaszcza z ta pianką na wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przesłodko! No i prześlicznie, wierzę że równie tak pięknie i smacznie smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. muffinki pod chmurką z pianki! rozpływam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poprosze, pieknie wygladaja! Ostatnio w polskim sklepie dopadlam zimne lody :D alez to bylo szczescie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba ciepłe?:p
      W Tesco też są, wprawdzie nie smakują jak polskie, ale zawsze coś.
      W funciaku też mi dawniej mignęły :p

      Usuń