Rolady drożdżowe kojarzą się zazwyczaj z domem rodzinnym - robiły takie mamy, babcie, ciocie... Zazwyczaj z kilku porcji na raz. U mnie w domu królował tradycyjny placek drożdżowy (z roladą więcej roboty...), ale i jej chciałam spróbować :)
Moja najprostsza - z dżemem, ale mogą mieć przeróżne nadzienia - powidła, mak, orzechy...
Znalazłam inspiracje w gazecie. Zmodyfikowałam robiąc z mniejszej porcji i używając suchych drożdży, a nie świeżych.
Wyszła pyszna - w sam raz słodka (czyli mało). Cała słodycz bierze się z dżemu. Długo zachowała świeżość i była mieciutka.
Odkrojony plaster robił mi za drugie śniadanie, bo ciasto drożdżowe ma to do siebie, że spokojnie robi za posiłek.
Pycha!
- 0,5 kg mąki,
- 2 jaja,
- 1,5 op. suchych drożdży,
- 50 g masła/margaryny,
- 2 łyżki cukru,,
- 1 szkl. mleka,
- olejek zapachowy,
- dżem/powidła.
Wymieszać 2 szklanki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru. Wlać ciepłe mleko i roztopiony tłuszcz.
Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
Ubić jajka z 1 lyżką cukru i olejkiem, dodać do ciasta wraz z resztą mąki, jeszcze raz wyrobić - powinno odchodzić od ręki. Zostawić do podrośnięcia.
Lekko podsypując blat mąką, rozwałkować ciasto. Nałożyć dżem lub powidła, zwinąć.
(Ja swoją posypałam odrobiną kruszonki, ale w przepisie tego nie było).
Ułożyć na blasze, pozwolić "napuchnąć" w czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał.
Piec około 1 godz. w temp. 180 st. C.
Moja się "rozlała" na blasze. Oryginalny przepis był podwójny, kładło się je dwie obok siebie - co chyba miało rozlaniu zapobiec...
Kształt smaku nie ujmuje :)
Pysznie wygląda :) Bułeczki z Twojego przepisu robię bardzo często więc może i ta roladkę wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że bułeczki Ci podeszły ;)
UsuńOoo tak, ten przepis na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszła :)
UsuńŚwietny przepis jednak poproszę następne ze zdjęciami w trakcie przygotowań bo tak bym zrobiła i nie wiem ile tego dżemu i na jaką grubość rozwałkować ciasto i jaką ilością zastąpić drożdze suche mokrymi :( ale przepis sam w sobie dobry.
OdpowiedzUsuńDżemu najlepiej tak solidnie jakbyś smarowała kanapkę :)
UsuńCiasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm... Zresztą ciasto drożdżowe oporne bywa w wałkowaniu i bardziej się nie da :)
Co do drożdży świeżych, to to był taki starodawny przepis - wtedy się drożdży dawało bardzo dużo, więc w tym przepisie "mokrych" było 50 g :)
No faktycznie :)
UsuńDziś dodam zdjęcie wieczorem do jakiegoś postu jak będę pisała lub jutro :) świetny przepis pojechałam na całość cienko rozwałkowałam może na ponad pół mało dałam dżemu ale zobaczysz bardzo dobry wyszedł. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że Ci się udał :)
UsuńMożna po prostu włożyć do keksówki i nie rozleje się...
OdpowiedzUsuń...ale przyjmie jej kształt, a nie chciałam babki, tylko roladę ;)
Usuń