22.6.12

Rolada drożdżowa z dżemem

Rolady drożdżowe kojarzą się zazwyczaj z domem rodzinnym - robiły takie mamy, babcie, ciocie... Zazwyczaj z kilku porcji na raz. U mnie w domu królował tradycyjny placek drożdżowy (z roladą więcej roboty...), ale i jej chciałam spróbować :)
Moja najprostsza - z dżemem, ale mogą mieć przeróżne nadzienia - powidła, mak, orzechy...


Znalazłam inspiracje w gazecie. Zmodyfikowałam robiąc z mniejszej porcji i używając suchych drożdży, a nie świeżych.
Wyszła pyszna - w sam raz słodka (czyli mało). Cała słodycz bierze się z dżemu. Długo zachowała świeżość i była mieciutka.
Odkrojony plaster robił mi za drugie śniadanie, bo ciasto drożdżowe ma to do siebie, że spokojnie robi za posiłek.
Pycha!


- 0,5 kg mąki,
- 2 jaja,
- 1,5 op. suchych drożdży,
- 50 g masła/margaryny,
- 2 łyżki cukru,,
- 1 szkl. mleka,
- olejek zapachowy,

- dżem/powidła.

Wymieszać 2 szklanki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru. Wlać ciepłe mleko i roztopiony tłuszcz.
Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia - w ciepłym miejscu, pod przykryciem.

Ubić jajka z 1 lyżką cukru i olejkiem, dodać do ciasta wraz z resztą mąki, jeszcze raz wyrobić - powinno odchodzić od ręki. Zostawić do podrośnięcia.

Lekko podsypując blat mąką, rozwałkować ciasto. Nałożyć dżem lub powidła, zwinąć.
(Ja swoją posypałam odrobiną kruszonki, ale w przepisie tego nie było).

Ułożyć na blasze, pozwolić "napuchnąć" w czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał.

Piec około 1 godz. w temp. 180 st. C.




Moja się "rozlała" na blasze. Oryginalny przepis był podwójny, kładło się je dwie obok siebie - co chyba miało rozlaniu zapobiec...
Kształt smaku nie ujmuje :)

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda :) Bułeczki z Twojego przepisu robię bardzo często więc może i ta roladkę wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że bułeczki Ci podeszły ;)

      Usuń
  2. Ooo tak, ten przepis na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis jednak poproszę następne ze zdjęciami w trakcie przygotowań bo tak bym zrobiła i nie wiem ile tego dżemu i na jaką grubość rozwałkować ciasto i jaką ilością zastąpić drożdze suche mokrymi :( ale przepis sam w sobie dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżemu najlepiej tak solidnie jakbyś smarowała kanapkę :)

      Ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm... Zresztą ciasto drożdżowe oporne bywa w wałkowaniu i bardziej się nie da :)

      Co do drożdży świeżych, to to był taki starodawny przepis - wtedy się drożdży dawało bardzo dużo, więc w tym przepisie "mokrych" było 50 g :)

      Usuń
    2. No faktycznie :)
      Dziś dodam zdjęcie wieczorem do jakiegoś postu jak będę pisała lub jutro :) świetny przepis pojechałam na całość cienko rozwałkowałam może na ponad pół mało dałam dżemu ale zobaczysz bardzo dobry wyszedł. Dziękuję za przepis.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że Ci się udał :)

      Usuń
  4. Można po prostu włożyć do keksówki i nie rozleje się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ale przyjmie jej kształt, a nie chciałam babki, tylko roladę ;)

      Usuń