Wracam!
Bez zbędnego gadania, bo zaraz dziecko zacznie radośnie manifestować swoje przebudzenie :)
Dziś przepis na placek drożdżowy, zwany też w niektórych rejonach kraju drożdżówką.
U mnie w domu drożdżówki, to zawsze były słodkie bułki, ale np. w Tomka rejonach placek drożdżowy, to drożdżówka, a to co ja nazywam drożdżówkami to "szneki" :)
Mniejsza o nazwę - ważniejszy smak.
Najzwyklejsze ciasto drożdżowe - najpyszniejsze ciepłe, ale przykryte ściereczką i przechowywane w suchym miejscu dobre i w następne dni.
Na zdjęciu wersja letnia - jeszcze z rabarbarem i kruszonką z mąki pełnoziarnistej, ale akurat w sprawie dodanych owoców - co kto lubi i na co jest sezon.
Prosty placek drożdżowy z owocami i kruszonką:
- 1/2 kg mąki,
- 50 g świeżych drożdży (to stary przepis z zeszytu mamy. Obecnie drożdży daje się mniej, bo podobno są teraz lepsze. Ja i tak zazwyczaj używam suchych i sypie maksymalnie półtora opakowania - mniej więcej 10g.)
- 1 jajko,
- 6 łyżek cukru,
- szkl. mleka (250ml)
- 1/2 kostki masła
- owoce (rabarbar, truskawki, jabłka, śliwki, jeżyny, porzeczki - co kto ma)
Kruszonka:
- 100 g masła
- pół szkl. cukru (mniej więcej tyle wagowo ile masła),
- szkl. mąki (2 x tyle objętościowo ile cukru)
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki - wymieszać rozczyn i zostawić, "aż ruszy".
Dodać resztę mąki (ale nie całą od razu - lepiej dosypać niż mieć ciasto za suche), jajko, roztopione masło, pozostały cukier. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki, czyli nie może być zbyt lepiące. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (najlepiej przykryte ściereczką, ale niekoniecznie).
Wyłożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Ułożyć owoce. (Większe owoce przekroić i ułożyć stroną przekrojoną do góry)
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
Piec około 50 - 60 min. w temp. 180 st. C.
Patyczek włożony w ciasto powinien wyjść suchy.
Nie otwierać piekarnika wcześniej niż po 40-45 minutach od włożenia placka.
To najprostsza wersja placka drożdżowego z wszystki zapisanych w moim zeszycie.
Spokojnie można użyć do niego osączonych owocówz kompotu lub namoczonych wcześniej we wrzątku rodzynek.
U mnie fachowo nazywa się to kołocz :D placek drożdżowy kojarzy mi się z taką wyniosłością i ogólnie zbyt poważna nazwa to tak zwykłego ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
ps. pamiętasz co mi obiecałaś po powrocie do uk ;>
U nas burżujski wypiek, to ciasto :D A taki najzwyklejszy, najprostszy, najtańszy, to zawsze pospolity placek :D
UsuńPamiętam!
Muffinki :D
Taaaaaaaaaak ;* Ze specjalną dedykacją !!!!
UsuńOho! Ale musza poczekac na swoja kolej, bo na ten moment oddalabym najwiecej za puszke piernikow :D
Usuńpyszny drożdżowiec:)
OdpowiedzUsuńo tak :)
UsuńPyszności...ale... ja właśnie wstawiłam tiramisu do lodówki. Zobaczymy co wyjdzie =D
OdpowiedzUsuńDomowe czy z paczki?:>
UsuńPierwszy raz domowe... ale z paczki od Gelwe (chyba) jest przepyszne... Tylko trochę się mi nie opłaca robić.
UsuńJa robie z malej porcyjki, tak zeby tylko na 2 - 3 kieliszki bylo :)
UsuńRobiłam w niedzielę podobny, tylko zamiast owoców był ser:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie probowalam sera w placku, ale w drozdzowkach uwielbiam, wiec pewnie jest pyszny :)
UsuńPuszysty, mięciutki... wyobrażam jak rozpływa się w ustach ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze przez internet nie moge przeslac :)
Usuńwłasnie zaczęłam je robic:) dzieki za prosty przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda :)
UsuńTeż dzisiaj mam zamiar piec drożdżowy :)
Witam serdecznie,wlaśnie wstawilam je do piekarnika,zrobiłam z jablkami.Skopiuje sobie ten przepis ale tylko dla własnego użytku :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo - mam nadzieję, że się udał i smakował :)
UsuńWydrukowałam przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co - mam nadzieje, że będzie smakował :)
UsuńBardzo pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis ,ciasto wyszło bez problemów :)
Cieszę się...! :)
Usuń