10.12.13

Ciastka owsiano - imbirowe

Kolejne owsiane ciasteczka, tym razem z niezwyczajnym dodatkiem - imbirem.
Choć imbir jest ogólnie dostępny, to nie znam poza sobą wielu osób, które by go używały...
Szkoda, bo dodaje cudownego smaku!
 

Te ciasteczka są po prostu obłędne... Wiem, że mówię tak o każdym owsianym wypieku, ale akurat te są u mnie ponad innymi...
Koniecznie trzeba ich spróbować!


Ciastka owsiano-imbirowe
- pół kostki masła (125g),
 - pół szkl. brązowego cukru (ok. 100g),
 - 2 łyżki miodu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- maleńka szczypta soli,
- kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka,
 - 150 g mąki pszennej - może być pełnoziarnista (niepełna szklanka),
 - 150g płatków owsianych (1,5 szkl.)
 
Roztopić masło i wymieszać z cukrem - tak, żeby się roztopił.
Do ciepłego masła wmieszać miód, sodę, sól i starty imbir.
Wymieszać razem mąkę i płatki, po czym wmieszać do masy.
Uformować około 20 kulek, układać na blachach, zostawiając spory odstęp.
Piec 12-15 min. w temp. 180 st. C.


3 komentarze: