tag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post2838906968031185539..comments2024-02-23T19:45:32.413+00:00Comments on Wiem, co zjem...!: Piernik staropolski (dojrzewający) przekładany czekodżemem i powidłami śliwkowymiKempekhttp://www.blogger.com/profile/07949706783784872320noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-44411827771865018962015-03-12T15:36:26.107+00:002015-03-12T15:36:26.107+00:00Cieszę się bardzo :)
Chętnie zobaczę rezultat :)Cieszę się bardzo :)<br />Chętnie zobaczę rezultat :)Kempekhttps://www.blogger.com/profile/07949706783784872320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-34388573275401926042015-03-05T19:25:10.381+00:002015-03-05T19:25:10.381+00:00Już mam ciasto z pierwszego kilograma mąki wg prze...Już mam ciasto z pierwszego kilograma mąki wg przepisu "Piernik staropolski przekładany czekodżemem i powidłami śliwkowymi". Wyrobienie tego ciasta, to czysty relaks :) I tak oto "pożegnałam"swoją wieloletnią i sprawdzoną recepturę na piernik staropolski z książki "Pszczoły i ludzie" I. Gumowskiej.<br />Jutro powtórka. :)<br />Nawet mam 3 jednakowe prostokątne blachy; nie wiem tylko dlaczego nadal upieram się przy krojeniu zamiast spróbować pieczenia poszczególnych warstw :( To fakt, że krojenie jest dość czasochłonne i mało doskonałe.<br />Bożena<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-51986487091481754512015-03-05T16:02:31.365+00:002015-03-05T16:02:31.365+00:00Ale czy naprawdę nie byłoby łatwiej i szybciej pie...Ale czy naprawdę nie byłoby łatwiej i szybciej piec trzech niż bawić się w dzielenie? :)<br />Jeśli chodzi o brak takich samych blaszek - obecnie mieszkam u mamy i tu mam ten problem, że każda jej blacha jest inna, więc wykładam je papierem do pieczenia, po upieczeniu jednego blatu szybko przenoszę go na kratkę (łapiąc za wystające brzegi papieru) i pędzikiem nakładam drugi... Nie zajmuje to więcej niż 4 min., a znacznie mniej nerwów niż przy krojeniu twardego piernika :DKempekhttps://www.blogger.com/profile/07949706783784872320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-46820142331970043022015-03-04T20:05:22.919+00:002015-03-04T20:05:22.919+00:00W takim razie zrobię "podwójne" ciasto: ...W takim razie zrobię "podwójne" ciasto: z 1 kg mąki wg znanego mi przepisu i eksperymentalnie z 1 kg wg powyższego. Obydwa upiekę "po swojemu". <br />Odezwę się za 2 - 2,5 - 3 m-ce. Wtedy już będę wiedziała, który łatwiej kroił się na blaty.<br />Dziękuję.<br />BożenaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-35258774207273547912015-03-04T15:20:30.958+00:002015-03-04T15:20:30.958+00:00Chyba znacznie wygodniej jest piec osobno...ewentu...Chyba znacznie wygodniej jest piec osobno...ewentualnie w ramach oszczędności można je włożyć wszystkie na raz do piekarnika, ale na osobnych blaszkach. Ja bym się nie odważyła na upieczenie jednego, bo jednak piernik to twarda rzecz i ani nitką się go nie podzieli, ani nożem, bo po prostu się pokruszy... ;)<br /><br />Widziałam już dużo przepisów na ten piernik, ale ja skorzystałam z tego starego, książkowego - pasuje mi, więc raczej nie będę próbować innych :)<br /><br />Moje stały lekko ponad tydzień owinięte w kuchenne ręcznik bawełniane i zmiękły w tym czasie - spokojnie dało się kroić porcje. Chociaż oczywiście po dodaniu dżemu, od jego wilgoci piernik robił się coraz bardziej miękki z każdym dniem - ale to akurat żadna pociecha, bo długo nie przetrwał :D Ideałem byłoby po przełożeniu dżemem dać mu jeszcze kilka dni na totalne zmięknięcie, ale komu się to uda?Kempekhttps://www.blogger.com/profile/07949706783784872320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-58178712289492123182015-03-03T19:03:37.648+00:002015-03-03T19:03:37.648+00:00Odkąd zaczęłam piec dojrzewające pierniki, piekę j...Odkąd zaczęłam piec dojrzewające pierniki, piekę je "w całości". Potem zawsze mam problem, jak je pokroić na 3 części, w miarę równe, aby przełożyć dżemem lub masą. <br />Mimo, że tak perfekcyjnie wygląda Twój piernik, nadal czekam na patent, jak kroić, aby tylko nie piec każdej warstwy osobno. :) <br />Do mas dżemowych zawsze dodaję rum. Przekładam gorącą masą i jak dotąd, mimo że, nie przetrzymuję pierników w lodówce, żadnego nie zmarnowałam, bo dżem spleśniał. :) Zawsze są zjedzone do "ostatniego okruszka". :)<br />W przepisie wg którego piekę w ogóle nie ma mleka a używa się tylko 6 dag masła na 1 kg mąki. Może, gdy upiekę ciasto piernikowe wg Twojego przepisu, to nie będę miała problemów z krojeniem na części.<br />Czy faktycznie już po tygodniu są miękkie blaty piernikowe?<br />Bożena<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-22954952439517969762015-03-01T20:24:44.223+00:002015-03-01T20:24:44.223+00:00W takim razie koniecznie go spróbujcie :-) W takim razie koniecznie go spróbujcie :-) Kempekhttps://www.blogger.com/profile/07949706783784872320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4860907584812203541.post-25892950857482571282015-03-01T17:33:39.553+00:002015-03-01T17:33:39.553+00:00Moja rodzina uwielbia pierniki i dlatego również r...Moja rodzina uwielbia pierniki i dlatego również robię je nie tylko na Boże Narodzenie. Twój wygląda przepysznie (: Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11310434810922005291noreply@blogger.com