5.11.13

Tort kakaowy z kremem z mascarpone, nutelli, orzechów i czekolady - najlepszy (nie zamula!)

W naszym domu mamy jedną tortową zasadę - ma nie zamulać. Tort chcemy jeść z przyjemnością, a nie z rozpaczą w oczach i niemym pytaniem "ile jeszcze?".
Stąd w przedbiegach odpada większość tortów z maślanymi kremami i toną cukru.
 
Ten - na szczęście - taki nie jest i gdy go pierwszy raz zobaczyłam tutaj, wiedziałam, że na pewno go zrobię.
 


Oczywiście zadziałałam po swojemu redukując ilość cukru w biszkopcie (bo masa jest słodka sama w sobie).
 
Muszę przyznać, że rzeczywiście przypomina popularną pralinkę.
U nas zdobył pierwsze tortowe miejsce - nawet przed kokosowym i ambasadorem, które dotąd królowały.
Robiłam go już dwa razy na dwie kolejne uroczystości i z pewnością jeszcze u nas zagości.


 
Za drugim razem zamiast pokruszonych wafelków dałam do kremu posiekaną gorzką czekoladę - ta wersja bardziej nam odpowiada. Wafelki rozmiękały i nie dodawało to całości smaku, a czekolada podkreśla smak nutelli.
 
Podaję przepis po moich zmianach.


Tort kakaowy z kremem z mascarpone, nutelli, orzechów i czekolady
 
Ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. przesianej mąki pszennej,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jajka,
- 220 ml mleka,
- 100 ml ciepłej wody
 
Połączyć mąkę, cukier, proszek, sodę i kakao.
Roztrzepać jajka z mlekiem.
Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi.
Dodać ciepłą wodę, wymieszać.
Wylać ciasto do okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piec 35-40 min. w temp. 170 st. C.
Studzić na kratce.
 
Krem:
- około 300g nutelli,
- 500 g mascarpone,
- 200 g posiekanych orzechów,
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
 
Nutelle wymieszać z serkiem mascarpone, dodać orzechy i czekoladę.
Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
 
Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty, układać jeden na drugim, grubo smarując kremem.
Wierzch i boki można dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
 
Tort należy schłodzić przed podaniem (wtedy łatwiej się kroi).
 
 


10 komentarzy: