10.7.13

Pączki pieczone ze śliwkami

Lubię ciasto drożdżowe i lubię domową atmosferę, którą się czuje przy jego pieczeniu.
Chętnie wypróbowuje wszelkie nowe propozycje na drożdżowe cuda.
 

 
Nie wiem czemu ktoś to nazwał pączkami, bo pączków w niczym nie przypominają.
No... Może troszkę z wyglądu od góry.


 
Mimo swej niepączkowości są pyszne!
Drożdżowe ciasto, w środku owoce.
Nie polecam lukrować, bo to dodatkowe PUSTE kalorie - ja swoje polukrowałam, bo się zwyczajnie za bardzo przypiekły (poszłam składać pranie i o nich zapomniałam).
 


 
Jedyne co mi się nie podoba, to ta wielka dziura nad śliwką - nie wiem jak można temu zapobiec.
 
Inspirowałam się przepisami z internetu, ale zmieniłam rodzaj mąki, ilość drożdży i cukru, a także wypełnienie - podaję przepis po swojemu.



Pączki pieczone
(około 15 szt. - zależnie od wielkości)
- 50 g świeżych drożdży,
- szkl. letniego mleka (250 ml),
- 1/4 szkl. cukru pudru (ok. 50g),
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 500 g mąki - pół na pół pszennej białej z razową,
- 75 g roztopionego masła,
- odrobina soli,
- śliwki lub inne owoce, a nawet dżem, nutella lub czekolada
 
Drożdże, łyżkę cukru i mąki oraz połowę ciepłego mleka rozrobić na zaczyn.
Odstawić na kilka minut, żeby ruszył.
Utrzeć jajka i żółtka z resztą cukru na jasna masę. Dodać rozczyn, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, roztopione masło i szczyptę soli.
Dokładnie wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy co najmniej podwoi objętość wyrobić jeszcze raz.
Odrywać kawałki ciasta (najlepiej mokrymi lub omączonymi dłońmi), nakładać owoce lub dżem, sklejać.
Układać na blaszce (wyłożonej papierem lub nieprzywierającej) sklejeniem do dołu.
Zostawić, aby podrosły.
Piec około 15-20 min. (zależnie od wielkości) w temp. 190 st. C - muszą ładnie zbrązowieć.
Ewentualnie lukrować.



 


9 komentarzy:

  1. Ale pycha, no i mniej kalorii bo nie smażone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...Twoje wyglądają cudnie :). Słyszałam kiedyś o takich pączkach z piekarnika :). I chyba zrobię takie na tłusty czwartek. Z pewnością będzie mniej kalorii - i o niebo lepsze od tych kupowanych w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są smaczne... Ale takie sklepowe też lubie :D

      Usuń
  3. mniamm... dawno nie jadłam pączka! :P

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:) śliwki pasują rewelacyjnie, pączki są bardzo wyrośnięte super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki jak się patrzy!:)

    OdpowiedzUsuń